Operatie Fryske flagge: Hester Knol komt beetje bij beetje weer dichterbij Fryslân

18 Mei 2021 - 20:34

Alle landen op de aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen van buitenuit hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week: Hester Knol in Oldenburg in Duitsland.

Hester Knol - Foto: Omrop Fryslân

Hester Knol woont nu in Oldenburg

Oldenburg is de nieuwste in een hele rij van plaatsen waar ze gewoond heeft. Ze is recent uit Hamburg verhuisd. De laatste dozen moeten nog worden uitgepakt. "We hebben nu een vrijstaand huis, voor het eerst in ons leven", vertelt ze. "Met een tuin, dus dat is heerlijk."

Hester werkt voor een bedrijf in Berlijn. Dat is niet om de hoek, maar de verbinding tussen Hamburg en Berlijn is goed. Maar vanwege het coronvirus werkt ze al een tijd thuis. "Ik ben productmanager voor een bedrijf dat een app ontwikkeld heeft voor valpreventie. Om te voorkomen dat oudere mensen vallen. Ik ben zelf bewegingswetenschapper, dus dit past er goed bij."

Via Groningen naar het buitenland

In haar jeugd woonde Hester in Easterein, Goutum en Leeuwarden. Daarna ging ze voor haar studie naar Groningen. In totaal heeft ze daar zo'n 6,5 jaar gezeten. Toen begon het buitenlandse avontuur, eerst naar Marseille.

"Het reizen heeft mij altijd wel getrokken", zegt ze. "Ik heb aardig wat gezien van Europa en de wereld. In 2013 ben ik voor mijn werk in het buitenland beland, in Marseille dus. En daarna ben ik eigenlijk nooit meer teruggekomen in Nederland."

Het is een beetje uit de hand gelopen.

Het was niet de bedoeling van Hester om altijd in het buitenland te blijven

In Marseille trof ze haar man, met hem heeft ze intussen ook een zoontje. Later woonden ze in Ulm, Berlijn en Hamburg dus. Het was geen bewuste keuze om voor altijd in het buitenland te blijven. "Het is een beetje uit de hand gelopen."

Maar twee uurtjes van Leeuwarden

Bijna de hele familie woont nog wel in Fryslân. "Met corona was het een flinke uitdaging, maar normaal proberen we regelmatig naar Fryslân te gaan. Het is wel een stuk eenvoudiger dan toen ik in Marseille of Zuid-Duitsland zat. Ik woon nu op twee uurtjes van Leeuwarden, dus dat stelt niets voor."

Ze heeft nu een foto opgestuurd waarop ze zelf poseert met een mondkapje met de Friese vlag. "Mem heeft mij dat mooie mondkapje gegeven. Fryslân zit echt nog in mijn hart. Het blijft altijd mijn thuis, waar ik ook ben op de wereld."

Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op woensdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.

Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)