'Chaos en wanorde' in Leeuwarden na prijsvraag Zalen Schaaf

18 Mei 2021 - 08:29

Niet één van de drie plannen die ingediend zijn voor de toekomst van het Leeuwarder cultuurcentrum Zalen Schaaf, kan rekenen op een meerderheid. En zolang die er niet is, weigert het gemeentebestuur om één variant te kiezen.

Als de raad er niet uitkomt, gaan alle plannen niet door:

Raadslid Harry Bevers van de VVD is er niet blij mee. "Dit is chaos. En wanorde. Dit is niet uit te leggen."

De politiek in Leeuwarden worstelt al jaren met het zalencentrum. Een prijsvraag had een eind moeten maken aan de onduidelijkheid, maar het gedoe werd alleen maar groter.

Er zijn in totaal drie plannen ingediend. Het plan 'Speelmanskwartier' kreeg van de jury de meeste punten. Tweede werd 'Schaaf Blijft', en het plan 'Agora' eindigde op de derde plek.

Speelmanskwartier: Een uitgebreid verbouwingsplan met als doel het zalencentrum multifunctioneler te maken. Er zou een binnentuin komen, en plek voor ateliers en werkruimtes.

Schaaf Blijft: Een plan van de hedendaagse exploitant. Er moet ruimte blijven voor muziek, maar het is ook de bedoeling dat de zaal gebruikt wordt voor langlopende musical- en theaterprocties.

Agora: Dit plan wil van Zalen Schaaf een ontmoetingsplek maken met een culturele en maatschappelijke functie.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Volgens de FNP is het winnende plan te laat ingediend, en daarom zou het helemaal niet mee mogen doen. Het gemeentebestuur zegt dat het plan wel op tijd klaar was, maar dat het naar een verkeerd email-adres gestuurd is.

Er is nu geen meerderheid voor het winnende plan. De gemeenteraad is tot op het bot verdeeld. De andere twee plannen kunnen ook niet op een meerderheid rekenen.

Actievoerders in Leeuwarden

De enige partij die tot nu toe niet gekozen had, was Gemeentebelangen. Dy partij neemt het oordeel van de jury niet over, maar kiest nu voor Schaaf Blijft. "Er is nog altijd behoefte aan een laagdrempelige culturele voorziening", zegt fractievoorzitter Gijs Jacobse.

Jacobse voelt zicht gesterkt door een groep actievoerders, die voorafgaand aan de raadsvergadering in een lang lint door Leeuwarden liepen. Ze hebben een petitie aangeboden aan de gemeenteraad, met 4.500 handtekeningen van mensen die ook voorstander zijn van het plan 'Schaaf Blijft'.

Aksje foar Zalen Schaaf yn Ljouwert

Op woensdag 2 juni stemt de gemeenteraad over het voorstel om de rangorde van de jury over te nemen. Dan wordt duidelijk of er nog partijen veranderen van voorkeur.

De raad moet het eens worden, want het gemeentebestuur wil niet kiezen, zegt wethouder Hein de Haan. "Als de raad geen keuze maakt en geen rangorde vaststelt, dan kunnen wij als college geen gunning doen en eindigt de prijsvraag zonder vervolg."

Raadslid Harry Bevers van de VVD zegt dat de prijsvraag nu praktisch van tafel is. "We zijn helemaal terug bij af."

Trefwoorden: 
Leeuwarden Zalen Schaaf
(Advertentie)
(Advertentie)