TikTokker Jesse van Wieren doet mee in filmpje tegen homofobie

Jesse van Wieren van Kollumerzwaag is een van de BN'ers die meedoet in een filmpje van Tweede Kamerlid Rob Jetten van D66. De video is speciaal gemaakt voor de internationale dag tegen homofobie. Een hele rij bekende personen leest voor wat voor homofobe reacties ze op sociale media krijgen. Jesse heeft op TikTok meer dan 460.000 volgers en kwam november 2019 uit de kast op het medium.
Het gaat om de internationale dag tegen lesbo-, homo-, bi-, trans- en interseksefobie. Elk jaar wordt dit op 17 mei gehouden om mensen meer bewust te maken dat discriminatie en haat niet kan. 'Homo' hoort niet te worden gebruikt als scheldwoord.

Schild om je heen

Het blijft nodig om hier aandacht voor te vragen, merkt ook Jesse van Wieren op. "Toen ik in 2019 uit de kast kwam, moest ik wel een schild om mij heen bouwen tegen alle negatieve reacties. Je moet er aan wennen en het doet ook wel pijn. Maar inmiddels heb ik dat schild om mij heen en kan ik het voor 99 procent wel hebben. Die laatste procent komt vaak aan op persoonlijke dingen, als mensen je echt persoonlijk aanspreken."
© Jesse van Wieren
Het is gewoon niet normaal dat dit soort dingen gezegd worden, zo vindt hij. Daarom wil hij ook wel meedoen aan het initiatief van Jetten. "Hij heeft mij hier voor gevraagd, dat vond ik heel mooi. Ik was eigenlijk meteen enthousiast. Alle kleine beetjes helpen, hoe meer mensen er achter komen dat het verkeerd is, hoe beter het is."

Nadenken

Van Wieren heeft al veel reacties op het filmpje gekregen. "Ook van andere bekende Nederlanders krijg ik wel reacties, sommigen 'reposten' het. Dat geeft mij een goed gevoel. We zijn er ook nog lang niet, maar dit soort dingen helpen wel. Niet iedereen denkt na over de gevolgen die het kan hebben."
Wees jezelf, doe wat je leuk vindt en laat je leven niet door andere mensen bepalen.
Jesse van Wieren
Bekende mensen van TikTok en Instagram kunnen daar ook bij helpen. "Ik vind het heel belangrijk om zoiets mee te geven aan mijn doelgroep en mijn bereik in te zetten. Wees jezelf, doe wat je leuk vindt en laat je leven niet door andere mensen bepalen."
Jesse van Wieren over de actie op sociale media