Sinds 25 jaar weer een rondje met de boot door het centrum van Sneek: "Efkes mooi fut nou!"

17 Mei 2021 - 07:54

Drie bruggen in de Sneker binnenstad waren de afgelopen dagen sinds 25 jaar weer eens open. Van donderdag tot zondag was er een proef waarbij de bruggen met de hand werden bediend. En dat was hard werken. "Mijn armen waren aardig aan het tintelen 's avonds."

Vaartoeristen zijn blij met de proef

Het plan om de Sneker binnenstad te openen voor boten komt van stichting Waterstad Sneek. De stichting wil op deze manier meer toeristen in het centrum krijgen. Daarvoor worden in totaal zes bruggen langs de vaarroute aan de Swetten geopend voor sloepen en motorboten tot anderhalve meter.

Lekker rustig

De watersporters konden zo de rondjes door Sneek en de Elfstedentochtroute volgen. Voor sommige watersporters, zoals de familie Kooistra, was de proef zondag al geslaag. "Nu kunnen we eindelijk een mooi rondje rondom Sneek maken. Lekker rustig", zei Arjan Kooistra over de Sneker stadsgrachten.

En hard werken!

Brugbedienaar Siebe Boomstra was één van de bedienaars die de bruggen met de hand moest openen. Hij werd af en toe platgebeld door watersporters. "Ik moest heen en weer vliegen naar die bruggen. Dat was wel even pielen. Mijn armen waren aardig aan het tintelen 's avonds, weest wel", vertelt Boomstra.

Wetterkaart mei brêgen - Foto: St. Waterstad Sneek

Het doel van het openen van de drie bruggen was om te zien of de watersporters het centrum zouden bezoeken. Dat bleek het geval. Stichting Waterstad Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân houden in juli en augustus de daadwerkelijke proef met het openstellen van de Sneker stadsgrachten voor watersporters.

Luister naar de bijdrage van Ronnie Porte

(Advertentie)
(Advertentie)