Bijna witte rook na lastige onderhandelingen over nieuwe arbeidsmarkt

16 Mei 2021 - 20:33

Het was zwaar, maar ze zijn eruit. Vakbonden en werkgevers zijn bezig met een brief naar de informateur met wensen voor een nieuw kabinet. Komende week ligt het er, zegt voorzitter Piet Fortuin van de CNV.

Piet Fortuin over de onderhandelingen over een brief aan de informateur - Foto: Simone Scheffer

De onderhandelingen worden gedaan onder leiding van de nieuwe informateur Mariëtte Hamer. Vakbonden en werkgeversorganisaties praten over voorstellen voor een eerlijkere arbeidsmarkt aan het nieuwe kabinet.

Volgende week ligt dat akkoord er, verwacht voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. Hij is met andere vakbonden en werkgeversorganisaties in onderhandeling over wat wel en niet in het akkoord moet komen.

In het akkoord staat wat het nieuwe kabinet volgens werkgevers en vakbonden over de komende vier jaar moet doen. Het is een wenspakket. De afspraken gaan met name over een eerlijkere arbeidsmarkt. Er staan ook voorstellen in over hoe dit financieel verantwoord moet kunnen.

Ik ben niet iemand die met deuren slaat.

Piet Fortuin

De onderhandelingen waren zwaar, want de belangen van werknemers en werkgevers zijn heel verschillend. De onderhandelaars hebben twee nachten doorgehaald. De sfeer was over het algemeen goed, maar er is ook met de deuren geslagen. Fortuin heeft zoiets zelf niet gedaan, zegt hij.

Oplopende emoties

Die emoties komen doordat het over cijfers gaat. De werkgevers willen geen lastenverhogingen en werknemers willen ook niet zwaarder belast worden. Maar de crisis moet wel ergens van betaald worden.

Volgens Fortuin moet er eerst weer een nieuw steunpakket komen tot december. Daarna moet gekeken worden hoe de economie weer op gang kan worden geholpen.

Minder flexwerk

Het nieuwe akkoord richt zich op een eerlijkere arbeidsmarkt. Minder flexwerk en draaideurconstructies. Dat laatste betekent dat mensen ontslagen worden en later weer aangenomen. Verder moet het minimumloon verhoogd worden.

De balans tussen vast en flexwerk moet terugkomen. De afgelopen tien jaar is die doorgeslagen. Twee miljoen mensen leven in onzekere arbeidsrelaties. Met name jonge mensen raakt zoiets zeer.

Foto: Simone Scheffer

Aan de andere kant moeten werkgevers ook niet klemgezet worden volgens Fortuin. Daarover moet ook worden nagedacht.

Verder zijn de verhogingen van de minimumlonen ook onderwerp van gesprek en de onderhandelingen. In veel partijprogramma's is dat al genoemd, maar er zal volgens de voorzitter van het CNV echt werk van moeten worden gemaakt.

Mensen weer in dienst nemen is een van de wensen. Voor met name kleine ondernemers is dat lastig. Ze zijn kwetsbaar in de bedrijfsvoering en als een werknemer in een klein bedrijf bijvoorbeeld ziek wordt, heeft dat grote consequenties voor een kleine mkb'er.

In het akkoord zitten ook financieringsvoorstellen hoe alles te bekostigen. Dat laatste heeft met belastingen te maken. Er moet bekeken worden hoe het belastingsysteem veranderd kan worden.

Meer solidariteit

Als het nieuwe kabinet de afspraken in het nieuwe akkoord uitvoert, zou dat een kanteling betekenen naar 'meer brede welvaart'. De lonen worden eerlijker verdeeld en iedereen kan weer meedoen. En er moet minder controle komen, vindt Fortuin. Het gaat voor de vakbonden ook om meer solidariteit in de gemeenschap.

Bovendien moet de overheid mensen weer meer vertrouwen. Fortuin noemt een voorbeeld: In Brabant loopt een experiment. Mensen met een uitkering hoeven daar geen bonnetjes meer te laten zien en hebben geen sollicitatieplicht meer. Daar komen mensen gemakkelijker aan werk dan wanneer er veel controle is. De meeste mensen deugen, daar moet je vanuit gaan, zegt Fortuin.

De gesprekken lopen naar het einde. Fortuin zegt dat het spannend is, maar hij is optimistisch en denkt dat begin volgende week de brief met wensen klaar is.

Piet Fortuin over onderhandelingen werkgevers en vakbonden

De voorzitter van het CNV is optimistisch over het akkoord tussen werkgevers en werknemers voor de inhoud van de brief aan de informateur.
(Advertentie)
(Advertentie)