Recreatiegebou Lyts Grins eindelijk open: "Woonkamer voor de gemeenschap"

15 Mei 2021 - 15:50

In de buurtschap Lyts Grins bij Wijnjewoude is een nieuw toeristengebouw geopend. Het complex heeft de naam De Vooruitgang gekregen en moet een rustpunt worden voor recreanten, met wc's en een douche. Het gebouw ligt aan de Turfroute, bij het haventje aan de Opsterlandse Compagnonsvaart. "Wij hebben er elf jaar voor gewerkt", vertelt initiatiefnemer Tinus ten Hoor, "maar hij is er nu eindelijk."

Rekreaasjegebou Lyts Grins iepene

"Kijk, dit is het dan geworden," begint Tinus ten Hoor zijn verhaal vol enthousiasme, terwijl hij een rondleiding over het terrein geeft. Hij houdt stil op het grasveld waar verschillende speeltoestellen staan. "Deze speeltuin wilden wij erbij hebben, zo hebben de kinderen er ook wat aan."

In de verte springen drie kinderen in beurten op een kabelbaan. Twee vermaken zich met een potje voetbal bij een ijzeren doel. "Dit hele gebied is opgeknapt, met het recreatiegebouw als hoogtepunt."

Ten Hoor loopt via de speeltuin naar een gloednieuw gebouw met een rood dak. Het lijkt wel wat op een voetbalkantine. "Er zit een douche in en een koffiezetapparaat. Mensen kunnen even tot rust komen als ze de turfroute doen. Je kan er altijd in, behalve 's nachts. Het gebouw is te vinden als men de route volgt, dan krijg je er een brochure bij."

It gebou yn Lyts Grins - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

De opening wordt gedaan door de jongste inwoner van Lyts Grins. Die is vier weken oud en mag het lintje doorknippen. "We zijn ongeveer elf jaar bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt Ten Hoor terwijl hij klapt voor het officiële moment.

"Dat heeft te namen met vergunningen en geld. Toen de provincie hier de weg aanpakte, hebben wij geld gekregen om het gebied mooier te maken. Daar was dit een onderdeel van. Er stond hier eerst een fabriek, maar die was in de jaren '60 al weg. De plek verloederde en dus moest er wat nieuws komen. Toen kwam dit idee."

De organisatie wilde de geschiedenis levend houden, zo blijkt uit verschillende foto's aan de muur. Negen beelden vertellen het verhaal van de fabriek. "Maar ook de naam, De Vooruitgang, is nog steeds hetzelfde," zegt Ten Hoor. "Dat past goed bij dit gebied en de buurtschap. We blijven doorgaan."

Verslaggever Willem Vermeltfoort in Lyts Grins

Trefwoorden: 
Turfroute Rustpunt Lyts Grins
(Advertentie)
(Advertentie)