Johnny Jansen mist 'Maarten de Jong-types' in selectie SC Heerenveen

15 Mei 2021 - 15:45

Trainer Johnny Jansen kijkt al vooruit naar volgend seizoen. Zondag is de laatste wedstrijd van het seizoen, maar die wedstrijd tegen Sparta gaat eigenlijk om niks. Zo blikken we al wat vooruit naar volgend seizoen en kijken we naar de samenstelling van de selectie. Jansen: "Het gaat er wel om dat er een bepaald karakter in de ploeg komt. Je mist Maarten de Jong-types."

Johnny Jansen

"Waardeloos mag je het noemen, ik noem het steeds wisselvallig. Daar baal ik enorm van. Dat vind ik niks." het mag duidelijk zijn: Heerenveen speelt een teleurstellend seizoen. Jansen legt het probleem vooral bij de slechte voorbereiding.

"Het is een beetje mijn stokpaardje, maar dat is hoe ik dat vind. Begin van het seizoen heb je de selectie niet op orde. Dan krijg je dat op orde en dat start je voorbereiding in de competitie. Toen hebben we door een goede start een beetje op een roze wolk geleefd. Maar toen vond ik het kwalitatief nog niet goed genoeg."

Maarten de Jong-types

"Het was heel jong, dan weet je dat het heel wisselvallig is", vervolgt Jansen. "Dan krijg je in de winterstop er zeven nieuwe spelers bij. Terwijl de competitie gewoon doordendert. Dat kunnen we onszelf aanrekenen." Dat moet dus volgend jaar anders? "Het gaat er wel om dat er een bepaald karakter in de ploeg komt. Als je een paar jongens hebt die dat wat aan kunnen zwengelen, dan is dat heel mooi. Volgens mij zei je collega Arjen de Boer dat wel mooi: Je mist Maarten de Jong-types."

Belang van de wedstrijd

Heerenveen staat nu elfde en kan nog als tiende eindigen en ook nog als twaalfde. Als Heerenveen verliest en FC Twente wint op gelijkspeelt tegen ADO Den Haag, dan wordt Heerenveen twaalfde. Als Heerenveen wint en Fortuna Sittard verliest of gelijkspeelt bij Willem II, dan wordt Heerenveen tiende. Play-offs voor Europees voetbal is echter niet meer haalbaar.

Toch kan winst zomaar 320.000 euro schelen. Dat heeft met de verdeling van het televisiegeld te maken. Als Heerenveen wint en als tiende eindigt, moet het hopen dat Heracles geen punten pakt bij AZ en als achtste eindigt:

  1. Als Heracles één plek boven Heerenveen eindigt, hebben ze evenveel punten. Dan moeten de ploegen het geld verdelen. Op basis van het geld uit de televisiepot van vorig jaar, zou Heerenveen dan 3,54 miljoen euro krijgen. Dat is 3,2 ton minder dan vorig seizoen;
  2. Als Heracles twee plekken boven Heerenveen eindigt, dan gaat de ploeg uit Almelo Heerenveen voorbij. Op basis van vorig seizoen gaat Heerenveen dan van 3,86 miljoen naar 3,22 miljoen euro. Oftewel: 640.000 minder dan afgelopen seizoen.

Stand eredivisie

Plek Club Wedstrijden Punten Doelsaldo
8. Sparta Rotterdam 33 44 +0
9. Heracles Almelo 33 44 -6
10. Fortuna Sittard 33 41 -7
11. SC Heerenveen 33 39 -5
12. FC Twente 33 38 -3

Aanvoerder Henk Veerman is ook teleurgesteld over het afgelopen seizoen. "Volgend seizoen moet het beter. We moeten consequenter worden. Constanter. Meer goals maken, aanvallendere intenties hebben, we moeten agressiever worden, maar het belangrijkste is constanter worden. Als je de eerste seizoenhelft ziet, dan mogen wij echt niet zo afsluiten."

Veerman is door de club op de hoogte gesteld van de financiële belangen voor de wedstrijd. "Daar zijn we van op de hoogte. Wij willen gewoon goed afsluiten. Het motiveert het meer dan als je weet dat het helemaal nergens over gaat."

Henk Veerman

"Je moet goed naar de samenstelling van de groep kijken", zegt Jansen. "Dat moet je vooral ook goed doen in de voorbereiding. Je weet hoe dat dit seizoen is geweest. Het maken van een elftal moet je in de voorbereiding wegzetten. Anders loop je achter de feiten aan." Het op tijd halen van nieuwe spelers is dus heel belangrijk. "Dat zou heel mooi zijn, heel mooi zijn. Dat willen alle trainers. Maar daar moeten we alles aan doen om dat grotendeels voor elkaar te hebben."

Heerenveen mist in de wedstrijd tegen Sparta Lasse Schöne en Syb van Ottele. Ze kregen beide een rode kaart in de laatste wedstrijd tegen FC Emmen en zijn daardoor geschorst. Sparta mist Tom Beugelsdijk en Adil Auassar om dezelfde reden.

Johnny Jansen

De wedstrijd Sparta-SC Heerenveen begint zondagmiddag om 14.30 uur en is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar is in handen van Roelof de Vries.

(Advertentie)
(Advertentie)