Coronabus in Leeuwarden: "Vaccinatie in kwetsbare landen is ook in ons belang"

Een speciale collectebus haalt in Leeuwarden geld op om het coronavirus te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Met Giro 555 vragen elf hulporganisaties aandacht voor virusslachtoffers. De zogeheten 555Collectebus rijdt door het land en staat vrijdag bij het WTC in Leeuwarden.
"Kijk verder dan de landsgrenzen", zegt longarts Van Geffen::
Mensen kunnen langskomen en met een QR-code een donatie doen. Het ingezamelde geld is voor coronaslachtoffers en het mogelijk maken van vaccinatie in kwetsbare landen. Ook wordt er medische noodhulp aangeboden. De situatie in bijvoorbeeld India en Nepal is zorgelijk, vinden de organisaties. Een snelle vaccinatie is daarom van wezenlijk belang.
De hulorganisaties achter het initiatief zijn Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.
De collectebus in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lars de Leeuw
Longarts Wouter van Geffen van ziekenhuis MCL legt uit dat er veel landen zijn waar de zorg veel slechter is geregeld dan bij ons. "Wij vinden zuurstofvoorziening en vaccinatie vanzelfsprekend in Fryslân, maar dat geldt daar niet. In sommige landen is de medische zorg dermate slecht is dat de coronapandemie veel meer slachtoffers maakt dan nodig."

Noodhulp nodig

Jos de Voogd van Giro 555 vertelt dat de situatie in India op dit moment zeer ernstig is. "Daar gaat het helemaal fout. Er overlijden per dag bijna 4.000 mensen in India. Het is een groot land, maar de zorg is zo overbelast dat er echt noodhulp nodig is. Er zijn veel landen waar nog slechts 1 tot 2 procent van de bevolking is gevaccineerd. Wil je uit deze ramp komen, dan zouden veel meer mensen toegang moeten hebben tot een vaccin."
Longdokter Wouter van Geffen © Omrop Fryslân
Van Geffen roept daarom op tot solidariteit. "Als wij een steentje bij kunnen dragen, dan is dat oneindig waardevol. Wij hebben ons in Fryslân solidair opgesteld met andere delen van Nederland. Het is waardevol om dat ook met de rest van de wereld te doen. Want de situatie is erg schrijnend."

Verder kijken dan Friese grenzen

In sommige gevallen zijn er wel vaccins beschikbaar, maar niet op een toegankelijke manier. Van Geffen: "Soms kunnen de vaccins niet op de plek van bestemming komen, als het om afgelegen gebieden gaat. Het is goed om je medemens te steunen en verder te kijken dan onze eigen grenzen."

Zelf nog niet gevaccineerd

Sommige bezoekers van de bus vinden het vreemd dat er zo veel wordt ingezet op vaccinatie in het buitenland, terwijl in Nederland zelf nog niet eens iedereen een vaccin heeft gekregen.
Maar longarts Van Geffen legt uit dat het in het belang van iedereen is om het coronavirus ook in armere landen te stoppen. "Een virus kan resistent worden voor vaccins. Als een ziekte overal tegelijkertijd wordt uitgebannen, dan is de kans op gevaarlijke en resistente varianten vele malen kleiner. Dus in die zin heeft iedereen in de wereld er belang bij dat de toegang tot coronavaccins voor iedereen geborgd is."