Beruchte oplichter strijkt neer in Fryslân

13 Mei 2021 - 11:07

Een oplichter heeft de afgelopen jaren meerdere slachtoffers gemaakt in Fryslân. Christiane Stoutjesdijk verhuisde in 2018 naar onze provincie, nadat ze al door heel Nederland een spoor van vernieling had achtergelaten.

Fraude - Foto: Shutterstock.com (Bacho)

Het televisieprogramma Opgelicht?! heeft het verhaal van Stoutjesdijk en haar slachtoffers op een rij gezet. Stoutjesdijk was een aantal maanden actief als voorzitter van het CDA in Weststellingwerf. Ze was ook fractie-ondersteuner. De CDA-fractie van Weststellingwerf is geschrokken van de uitzending.

Stoutjesdijk vertrok bij de partij na verschillen in inzicht. "We vinden het verschrikkelijk voor de mensen die hier financieel of emotioneel bij betrokken zijn", zegt Hans Visser, fractievoorzitter van CDA Weststellingwerf. "Zelf hebben we er niet heel veel last van gehad."

Geld lenen maar niet terug betalen

In 2016 richtte de vrouw veel schade aan in Middelharnis (Zuid-Holland). Ze maakte er meerdere slachtoffers: ze leende duizenden euro's, maar betaalde dat nooit terug.

Daarna dook ze op in Fryslân. Eerst kwam ze bij haar ex-vriend, van wie ze ook geld aftroggelde. Ze verliet hem, waarna ze zich in Noordwolde bij de kringloopwinkel aanbood als vrijwilliger. Ze leerde er Auke Bosgraaf kennen, een andere vrijwilliger. Die vond het jammer voor haar en haar lastige financiële situatie en nam Stoutjesdijk in huis. Ze bleef hem daarna geld vragen en nadat Bosgraaf daar iets over zei, mishandelde ze hem.

12.000 euro terugbetalen

Bosgraaf stapte daarna naar de rechter. Een groep Middelharnissers, onder de naam Onderzoekscollectief Middelharnis, is een inzamelingsactie begonnen om hem daar financieel bij te steunen. Bosgraaf won de gerechtelijke procedure en Stoutjesdijk moest hem 12.000 euro terugbetalen.

Tot nu toe heeft ze daar een klein deel van overgemaakt, vertelt presentator Jaap Jongbloed in zijn programma.

Slachtoffers in Middelharnis hebben geprobeerd om de CDA-fractie in Weststellingwerf te vertellen van haar oplichtingspraktijken. Fractievoorzitter Visser vertelt: "We hebben haar er wel mee geconfronteerd, maar omdat er geen bewijzen waren, zijn we nog even met haar doorgegaan."

De kringloop in Noordwolde stuurde haar wel weg na de signalen uit Zuid-Holland.

Stoutjesdijk: ik ben zelf de gedupeerde

In de uitzending van Opgelicht?! confronteert een verslaggever Stoutjesdijk met haar alle verhalen. Ze kan zich er niet in vinden en draait het om: niet de slachtoffers, maar zij zelf is de gedupeerde. Ze zou al jaren lang wachten op geld van de overheid, dat ze maar niet krijgt.

De reportage die het programma Opgelicht?! maakte over Stoutjesdijk:

(Advertentie)
(Advertentie)