Stichting Wolf Nederland: "Er wordt gejaagd op de wolf in Fryslân"

12 Mei 2021 - 18:45

De wolf die in Fryslân ronddwaalt en bij Katlijk is gespot, zorgt voor ophef. Stichting Wolf Nederland heeft verschillende berichten van jagers gekregen waaruit blijkt dat er op de wolf wordt gejaagd.

Boeren jouwe in beleanning oan jagers, seit de stichting:

De jagers krijgen de vraag van boeren om de wolf neer te schieten. De wolf is een beschermd dier en daar mag niet op gejaagd worden. Volgens de Jagersvereniging in Fryslân is het dan ook onzin dat jagers achter de wolf aan zitten.

Tussen de 3000 en 5000 euro voor iedere wolf

Bij Stichting Wolf Nederland zijn de afgelopen dagen telefoontjes en berichten binnengekomen van jagers die melden dat sommige jagers op de wolf bij Katlijk willen jagen. Sommige jagers hebben de vraag van de boeren gekregen om de wolf dood te schieten in ruil voor een vergoeding.

"De bedragen die bij ons binnen zijn gekomen verschillen van 3.000 tot 5.000 euro voor iedere wolf die op hun erf wordt neergelegd", vertelt Doutzen Venema van Stichting Wolf Nederland. Namen van de jagers zijn bekend bij de stichting.

Ook Omrop Fryslân heeft gebeld met een persoon die zich jager noemt en die wel op de wolf wil jagen. Volgens jagersvereniging Fryslân kan het niet zo zijn dat er jagers zijn die de wolf willen neerschieten. "Die zijn er niet bij ons faunabeheereenheid", zegt Siebren Siebenga, voorzitter van de Jagersvereniging Fryslân.

De jagersvereniging voert opdracht uit op basis van het faunabeheerplan in opdracht van de provincie. Er is geen opdracht om de wolf dood te schieten. "Dus dit soort wild-west-verhalen kan ik niets mee", zegt Siebenga.

Doutzen Venema van Stichting Wolf Nederland

"Natuurlijk is niet iedere jager dit van plan, maar er zijn jagers die dit wel van plan zijn", zegt Venema. De stichting werd gebeld door een jager die zelf niet blij is met het feit dat sommige jagers op de wolf willen jagen. "De jager zegt dat het om een paar rotte appels gaat", vertelt Venema.

Siebenga kan zich niet voorstellen dat jagers dit van plan zijn, maar hij kan er niet helemaal zeker van zijn. "Ik heb de jagers niet allemaal gesproken en bovendien ken ik ze niet allemaal", zegt Siebenga.

Siebren Siebenga, voorzitter van de Jagersvereniging in Fryslân

De wolf is een beschermd dier en daarmee is het jagen op de wolf strafbaar. "Als je je hier schuldig aan maakt dan is dat een misdrijf bij jachtactiviteit en dan kun je je jachtakte wel inleveren", zegt Siebenga.

Venema van Stichting Wolf Nederland vindt het erg dat boeren jagers vragen om op de wolf te jagen. "Dit is niet de manier. Er zijn maatregelen die de boeren kunnen treffen om de wolf buiten hun land te houden. Doodschieten is niet de oplossing", zegt Venema.

Stichting Wolf Nederland heeft melding gedaan bij de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het NVWA. Die zegt de meldingen serieus op te pakken.

(Advertentie)
(Advertentie)