Geldprijs voor Onbeperkte Elfstedentocht: "Missie van Bibian Mentel voortzetten"

Je kunt er bijna wel kippenvel van krijgen, zegt Sandy Krijnen. Ze organiseerde vorig jaar voor het eerst de Onbeperkte Elfstedentocht, een Elfstedentocht voor mensen met een beperking. Daarvoor krijgt ze nu een grote prijs, op voorspraak van onder andere juryvoorzitter Bibian Mentel. "Ik ben haar zó dankbaar", zegt Krijnen.
Sandy Krijnen © Omrop Fryslân
Ze is erg blij met de 50.000 euro die bij de prijs hoort van de Nederlandse Loterij in Beweging. Dat paralympisch kampioene Mentel nog heeft gezegd dat de stichting achter de Onbeperkte Elfstedentocht de prijs zou krijgen, doet veel met Krijnen. "We willen haar missie graag voortzetten."
We willen dat mensen niet meer aan de zijlijn hoeven te staan.
Sandy Krijnen van de Onbeperkte Elfstedentocht
Zo is het de bedoeling dat in september de tweede editie van de Onbeperkte Elfstedentocht komt. "We willen heel veel mensen aan de start verwelkomen, mensen die niet meer aan de zijlijn hoeven te staan. Dat was ook de missie van Bibian Mentel." De bijzondere tocht van Krijnen is voor mensen die niet kunnen meedoen aan één van de al bestaande Elfstedentochten.

Maatwerk leveren

De organisatie kan de geldprijs goed gebruiken, legt Krijnen uit. "Deze evenementen vragen om maatwerk. Mensen met een chronische aandoening of mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn, die zitten vaak met vervoer, slaapplekken en andere voorzieningen. Als er aan de route geen invalidentoilet staat, dan moeten we daarin voorzien. Dat kost allemaal geld, maar dat maatwerk kunnen we nu leveren."
Voor de tweede editie zijn er al flink wat aanmeldingen, zegt Krijnen. "De Elfstedentocht is iets magisch. Mensen vanuit het hele land schrijven zich in."

Laten zien wat je kunt doen

Wie er in september in ieder geval bij is, is Aad Ottervanger. Hij heeft ALS en zit in een rolstoel. Vorig jaar deed hij ook al mee. "Ik vind het heel belangrijk om aan publieksevenementen deel te nemen", zegt hij. "Dat men toch ziet wat je met een beperking kunt doen. Ieder op z'n eigen manier, dat is het mooie ervan."
Tijdens de eerste editie van de Onbeperkte Elfstedentocht © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het doel van Krijnen is verder om door heel Nederland soortgelijke evenementen te organiseren. Want voor de Onbeperkte Elfstedentocht komen dan wel aanmeldingen vanuit het hele land binnen; het liefst wil ze iets aanbieden bij mensen in de buurt. "Dat is onze missie, onze grote droom: landelijk onbeperkte evenementen organiseren."
Kijk hier naar de Fryslân DOK over de eerste editie van de Onbeperkte Elfstedentocht: