Leeuwarder Dairy Campus wil geconcentreerde melk op de boerderij zelf

12 Mei 2021 - 08:35

Op de Leeuwarder Dairy Campus is woensdag een demonstratie gedaan met het indikken van melk, om aan te tonen dat dit in de toekomst het beste op een boerderij zelf kan worden gedaan. Dat moet voordelen opleveren voor zowel de boer als de zuivelfabrikant. Een nieuw systeem moet de melk op de boerderij concentreren.

Zo ziet de installatie eruit:

Harry van Dalfsen legt op de Campus uit wat de zogeheten 'membraanfiltermachine' doet: "Het haalt water uit de melk. Melk bestaat voor zo'n 85 procent uit water. Wij denken dat wij op de boerderij zo'n 50 procent water uit de melk kunnen halen. Daardoor krijg je geconcentreerdere melk in de tank. Je kunt zo een heleboel besparen op de koeling van melk, omdat er minder melk gekoeld hoeft te worden. Ook het transport kan halveren."

Meer dan de helft water eruit

En dat terwijl de waarde van de melk hetzelfde blijft, stelt Van Dalfsen. "Het is alleen geconcentreerder. Het is niet eens veel dikker, je merkt het niet. Maar de helft van het water is eruit."

Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met Harry van Dalfsen

In 2017 is er door het bedrijf Walfilin Systems al een proef gedaan met de techniek, maar nu is het breder inzetbaar en kan het aan de draaimelkstal worden gekoppeld. Het bedrijf wil aantonen dat het op grotere schaal kan worden gebruikt en dat de kwaliteit van de melk goed blijft.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Het is wel een uitdaging om producten te maken met de geconcentreerde melk. "Maar we hebben al kaas, yoghurt en kwark gemaakt van deze melk. En het overgebleven water kun je op de boerderij gebruiken. Een van onze mannen heeft een eigen brouwerij, hij heeft van het water bier gemaakt."

Op de boerderij zelf

Van Dalfsen ontwikkelde zijn ideeën over zo'n melkmachine omdat hij zelf een boerenzoon is. "Het idee van de membraantechniek is niet zo nieuw, maar wel dat je dit op de boerderij kunt doen. En waarbij alles nog in de melk zit, ook het vet. De melk mag niet beschadigen door het indikproces. Als je zo'n melk-indikker direct aan een melkrobot koppelt, dan is er ook niet eens een heel groot filter nodig."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Jos van Dalfsen vertelt bij de demonstratie dat ook de snelheid een belangrijke component is: "Er komt rauwe melk binnen, we willen de melk warm en zo snel mogelijk verwerken. We willen het halveren voordat de melk afkoelt, dat bespaart weer energie. Het water wordt eruit geperst, twee tanks wisselen elkaar af." Het vet mag dus in het proces aanwezig blijven. "Het indikken wordt ook wel in fabrieken gedaan, maar dat heeft wel invloed op het vet."

Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met Jos van Dalfsen

(Advertentie)
(Advertentie)