D66 vraagt Kamerdebat aan over de stroomkabelplannen op Schiermonnikoog

12 Mei 2021 - 07:39

Er komt een debat in de Tweede Kamer over het plan van het ministerie van Economische Zaken om stroomkabels dwars door Schiermonnikoog aan te leggen. Die zijn nodig voor de stroom van een nieuw windmolenpark, ten noorden van het eiland. Het debat is dinsdag op verzoek van D66 aangevraagd, naar aanleiding van berichtgeving van Omrop Fryslân. Volgens Kamerlid Tjeerd de Groot is de problematiek 'veel groter dan Schiermonnikoog'.

Schiermonnikoog - Foto: Shutterstock.com (Olha Rohulya)

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 vindt het kabelidee een 'onzalig plan', zo schrijft hij. Het veroorzaakt schade aan de natuur op Schiermonnikoog en op het Wad. "Wind op zee moet, maar niet zo. We laten de mensen en de natuur op Schiermonnikoog niet stikken", laat De Groot weten.

Kwetsbare natuur

De Groot heeft een debat aangevraagd met de ministers van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mede omdat er op het eiland veel onrust is ontstaan.

"Boven de Waddenzee worden windmolenparken aangelegd. Daar is D66 groot voorstander van, alleen is er nog het nodige te doen over de kabel tussen die parken en het vasteland. Om de een of andere reden lijkt het de minister van EZK en TenneT nodig om die kabel dwars door Schiermonnikoog te leggen, en ook nog eens over het wantij, het meest kwetsbare stuk van de Waddenzee", zo verklaarde De Groot aan de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66

(Advertentie)
(Advertentie)