Overheden komen in actie om zzp'ers in de cultuur te helpen

11 Mei 2021 - 17:14

Overheden komen in actie om zzp'ers in de cultuur te helpen. Steeds meer zelfstandigen verlaten de sektor en zoeken ergens anders een baan. Dat is een groot punt van zorg. De gemeente Súdwest-Fryslân gaat onderzoeken wat zzp'ers in de cultuur nodig hebben. De provincie Fryslân komt ook in actie met een nieuwe hulpregeling van in totaal 885.000 euro.

"Hou het niet bij het oude. Experimenteer!"

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft voor zowel 2020 als 2021 een bedrag van 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld als coronanoodhulp. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar culturele instellingen en buurthuizen en niet naar zzp'ers. "Deze groep is onzichtbaar voor ons, maar ook wij horen dat veel makers, maar ook bijvoorbeeld geluidstechnici toch ander werk zoeken." De gemeente gaat nu onderzoek doen naar deze groep om te zien wat ze nodig hebben.

Mirjam Bakker, wethouder cultuur gemeente Súdwest-Fryslân

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

De Provincie Fryslân komt op een niet nader genoemde datum in de komende weken met een speciale regeling waaraan zelfstandigen en kleine organisaties veel kunnen hebbe, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. Het is de regeling 'innovatie en experiment'. In deze pot zit 885.000 euro. "Als je bijvoorbeeld toneel, muziek of beeldende kunst wilt maken en je hebt tijd nodig voor onderzoek, dan kan dat vanuit deze regeling. Maar houdt het niet bij het oude. Experimenteer. Alles hoeft ook niet meteen te lukken."

Grote vraag is of makers die de sector hebben verlaten, ook terug komen. "Laatst op een digitale bijeenkomst met allemaal makers, maar ook in berichten die ik krijg, merk ik dat veel mensen graag terug willen naar de sector. Ik denk dat het net op tijd is."

Sietske Poepjes, cultuurgedeputeerde

(Advertentie)
(Advertentie)