Promotiespanning tot het eind in eerste divisie, "Maar voor ons is het een ver-van-mijn-bed-show"

11 Mei 2021 - 15:18

De spanning is groot in de eerste divisie. Woensdag strijden vier ploegen om promotie naar de eredivisie. SC Cambuur hoeft zich daar niet druk over te maken, de Leeuwarders zijn als kampioen al zeker van promotie. Toch kan de club nog wel een rol spelen op de laatste wedstrijddag.

Foto: Orange Pictures

De tegenstander van Cambuur is woensdag NAC Breda. Dat is één van de vier ploegen die nog tweede kan worden. De tweede plek geeft recht op promotie naar de eredivisie. "Voor ons is dat een ver-van-mijn-bed-show", concludeert tainer Henk de Jong tevreden.

De wedstrijd tussen SC Cambuur en NAC Breda is woensdagavond live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het extra sportprogramma rond die wedstrijd begint om acht uur.

Het commentaar komt vanuit het Cambuur Stadion van verslaggever Andor Faber. Donderdag is er in het Cambuur Sjoernaal op internet een uitgebreide samenvatting van dat duel te zien. Zaterdag is het ook op televisie.

Trainer Henk de Jong hoopt dat zijn oude club De Graafschap het redt, maar hij verwacht dat zijn ploeg het moeilijk krijgt. "Ik denk dat Helmond Sport goed bewapend is. Die zal wel wat aangemoedigd worden door kratjes bier, of wat dan ook. Dat wordt voor De Graafschap heel lastig."

Henk de Jong wil de vierde periodetitel ook winnen

Cambuur speelt woensdag tegen de nummer vijf NAC, en De Jong denkt dat die wel op volle sterkte zullen spelen. "Maar ik denk dat ze in bepaalde situaties ook hun rust zullen pakken. Ik denk dat NAC Breda zich voorbereidt op de nacompetitie. Ze blijven hier slapen geloof ik."

Tussenstand in de strijd om plek twee

Club Punten Tegenstander
2. De Graafschap 76 punten Helmond Sport-thuis
3. Go Ahead Eagles 74 punten Excelsior-uit
4. Almere City 74 punten Jong PSV-thuis
5. NAC Breda 73 punten SC Cambuur-uit

De Leeuwarders spelen weer met de sterkste opstellling, vertelt De Jong. Dat betekent dat reservekeeper Pieter Bos weer op de bank zit, en dat Calvin Mac-Intosch, Mees Hoedemakers en Jarchinio Antonia terugkeren in de basis. Er zijn ook een aantal afwezigen: Issa Kallon (gechorst), Jamie Jacobs, Sven Nieuwpoort en Stanley Akoy (alle drie geblesseerd) zijn er niet bij.

De laatste wedstrijd

Er zijn een aantal spelers bij Cambuur voor wie de wedstrijd tegen NAC mogelijk de laatste is in het geel-blauw. Van Jarchinio Antonia, Giovanni Korte, Ragnar Oratmangoen, Delano Ladan en David Sambissa lopen de contracten af. Robert Mühren en Joris Kramer worden gehuurd, en hebben ook nog geen contract voor volgend seizoen.

Toch is het niet zo dat ze nu allemaal gaan spelen tegen NAC, of dat ze extra aandacht krijgen. De Jong: "Dat heb ik steeds al gedaan. Ik wissel morgen gewoon op gevoel, maar ik vind dat sommige jongens er nog in moeten. Ik heb iedereen erin gebracht, tot en met Pieter Bos. Daar houd ik nu niet speciaal rekening mee, dat heb ik al gedaan."

Eén van de spelers voor wie het dus waarschijnlijk de laatste wedstrijd zal zijn, is Ragnar Oratmangoen. "Zoals het er nu naar uit ziet wel. Daar ga ik van genieten en dan gaan we wel verder kijken. Toen de optie niet is gelicht, is er uitgesproken dat het altijd nog mogelijk is. Maar ik heb nu nog niks gehoord."

Voor Ragnar Oratmangoen is het waarschijnlijk de laatste wedstrijd voor Cambuur

Oratmangoen kijkt terug op een mooie tijd bij Cambuur. "Ik heb twee jaar met heel veel plezier gevoetbald. Ik denk dat we twee hele mooie seizoenen hebben gehad, ook al verziekte corona de boel vorig jaar een beetje. We hebben twee topseizoenen gehad en ik heb het goed naar mijn zin gehad. Ik hoop dat we het mooi kunnen afsluiten."

Een lege maag

De laatste vier wedstrijden speelde Oratmangoen vaak met een lege maag. Hij is moslim en doet mee aan de ramadan. De wedstrijden begonnen steeds als de zon nog niet onder was, dus dat was voor hem soms wel lastig.

"Als je er eenmaal in zit, went je lichaam eraan en past het zich aan. Dan is het wel te doen. De afgelopen wedstrijd had ik geluk, toen bracht de trainer me pas in toen ik even wat had gegeten. Dat helpt wel weer", lacht de aanvaller.

(Advertentie)
(Advertentie)