Bruine vloot wacht nog steeds op coronasteun: huis verkopen en aan boord wonen

11 Mei 2021 - 15:20

Al komen de versoepelingen langzaam op gang, de bruine vloot heeft er niets aan. De schippers wachten nog steeds op de toegezegde 15 miljoen uit het coronanoodfonds. En de versoepelingen zelf leveren ook niet veel op, want varen met kleine groepen kan niet uit. Technisch zijn de schippers failliet, zegt schipper Eelke Dijkstra. "Wij leven op de gunsten van klanten en leveranciers."

Skippen fan de brune float by Harns - Foto: ANP Foto

De vloot is technisch failliet. Schipper Eelke Dijkstra legt uit: "Er zijn veel minder faillissementen dan normaal. Dat komt omdat niemand de stekker er voor de andere uit durft te trekken. Sommige schippers hebben extra geld geleend bij de bank of bij familie."

Skipper Eelke Dijkstra: "Beloof het dan ook niet"

Bovendien hebben veel klanten nog geld uit te staan. Ze hebben een reisje geboekt, maar door corona nog niet kunnen varen. Als de klant zegt: het heeft lang genoeg geduurd, ik wil mijn geld terug, dan kunnen veel schippers het niet betalen. "Wij leven op de gunsten van onze klanten en leveranciers."

Hoeveel schippers failliet zullen gaan, durft Dijkstra niet te zeggen. "Sommige schippers hebben het huis al verkocht en wonen nu in de roef. Anderen hebben er ander werk bij gezocht om niet in de schulden te raken. Schippers zijn gewend om van weinig geld te leven, maar het houdt ergens op."

Ze zeggen nu dat de coronasteun in juli komt, maar daar is geen duidelijkheid over.

Eelke Dijkstra, schipper

Er is 15 miljoen toegezegd, maar de uitbetaling laat op zich wachten. Het Friese Tweede Kamerlid Aukje de Vries heeft er Kamervragen over gesteld. Dijkstra: "Ze zeggen nu dat het in juli komt, maar er is geen duidelijkheid over."

De bruine vloot heeft een museale, cultureel-erfgoed-waarde voor Nederland, vind Dijkstra. De Nederlandse staat mag daar ook wel eens oog voor krijgen en er geld voor uittrekken. De schippers hebben nooit subsidie ontvangen. "Wij houden er niet van om ons handje op te houden. Als het zo lastig is om het geld te regelen, beloof het dan ook niet. Dit is frustrerend."

Zoals het nu lijkt kunnen de schippers met ingang van 26 mei weer met kleine ploegjes varen. Dijkstra voorziet problemen bij mensen die voor grotere groepen geboekt hebben. "Je kunt niet zeggen: de helft van de familie mag niet mee. Dat zullen ze niet accepteren. We moeten op zoek naar nieuwe klanten. Maar we blijven positief."

(Advertentie)
(Advertentie)