Dalend ledenaantal noopt bekende Damclub Rinsumageest te fuseren mei Dokkum

De damclubs in Rinsumageest en Dokkum zien hun ledenaantallen steeds verder slinken en gaan nu samen verder als één club. De fusie betekent het einde van twee van de oudste sportverenigingen in de regio. De Damclub Dokkum (1926) zou over vijf jaar honderd jaar bestaan. De Damclub Rinsumageest (1933) draaide in de jaren '90 mee met de Nederlandse top.
© Omrop Fryslân
De afgelopen jaren speelden de teams al in een onderlinge competitie. Nu gaan ze als één club verder in de nationale en de provinciale competitie. De naam van de vereniging wordt voorlopig Damclub Dokkum-Rinsumageest. Op een ledenvergadering wordt later een definitieve naam vastgesteld.

Nationale beker voor Rinsumageest in jaren '90

De leden van de damclub in Rinsumageest werden in de jaren '90 landelijk bekend toen ze uitkwamen in de hoogste klassen van Nederland. In 1997 en 1999 wonnen ze de nationale dambeker.
In 1998/1999 werden ze net niet Nederlands kampioen. Bij de finale tegen Hiltax Amsterdam in dorpshuis De Beijer in Rinsumageest waren honderden toeschouwers aanwezig.

Niveau Damcub Dokkum-Rinsumageest

De beste spelers van de gefuseerde Damclub Dokkum-Rinsumageest zullen volgend seizoen uitkomen op het twee na hoogste landelijke niveau. Aan de Friese competitie wil de fusieclub met drie teams gaan deelnemen.
Bekende (oud)leden van Damclub Rinsumageast:
Bauke Bies, werd in 1977 wereldkampioen bij de jeugd, was internationaal meester en nationaal grootmeester. Bauke studeerde sterrenkunde in Groningen en was bevriend met collega-dammer Jannes van der Wal. Bauke is, net als Jannes, niet oud geworden. Hij overleed aan hartfalen.
Tjalling van den Bosch, werd eind jaren '90 tweede met Damclub Rinsumageest in de Nederlandse damcompetitie. Ook bekend als deelnemer aan wedstrijden om de titel Sterkste Man van Nederland.
Guntis Valneris, internationaal grootmeester dammen uit Letland. Wereldkampioen in 1994 en Europees kampioen in 1992 en 2008. Met Rinsumageest werd hij in het seizoen 1998/1999 tweede in de Nederlandse damcompetitie.
Auke Scholma, internationaal en nationaal grootmeester. Werd eind jaren '90 met Damclub Rinsumageest tweede in de Nederlandse damcompetitie.
Gerlof Kolk, Fries kampioen in 2007. Ook bekend als programmamaker bij het televisieprogramma HEA! van Omrop Fryslân.