Koningin Máxima ziet dat Friese basisscholen meer aandacht geven aan muziek

10 Mei 2021 - 21:04

Koningin Máxima was maandag in het Groninger Bourtange om te pleiten voor beter muziekonderwijs. Dit deed ze in het kader van het project 50 dagen muziek van stichting Méér Muziek in de Klas, waar Máxima erevoorzitter van is. De Friese zangeres Elske DeWall mocht haar versie van het bekende nummer In Nije Dei voor de koningin zingen.

Zo zingt Elske DeWall voor Máxima

Oeds Westerhof is ambassadeur van de stichting in Fryslân. Volgens hem is Fryslân op de goede weg wat muziek in het basisonderwijs betreft. "Wij wilden dat de scholen zich eigenaar voelden van de opdracht om te werken aan meer muziek in de klas. Het begint bij scholen: als die niet willen, gebeurt het ook niet. Er is veel werk verricht, waardoor er een akkoord kwam waarin veel scholen verklaarden om muziek weer echt op te nemen in hun beleid. Het kostte veel tijd om het in beweging te brengen, maar de effectiviteit is daardoor wel veel groter."

Die aanpak heeft volgens Westerhof effect gehad: "We hebben een enquête onder scholen gehouden en zo'n 60 procent zegt substantieel meer tijd aan muziek te besteden. De leraren geven bovendien aan dat ze er veel lol in hebben en dat is natuurlijk het belangrijkste."

Oeds Westerhof over het project

Koningin Máxima was maandag in Bourtange in Groningen bij de ondertekening van een convenant dat meer aandacht vraagt voor structureel muziekonderwijs. Er waren optredens van bandjes van schoolkinderen, toespraken van vertegenwoordigers van de Noordelijke provincies en Elske DeWall zong als muzikale ambassadeur van het project Méér Muziek in de Klas het nummer In Nije Dei.

Er was meer muziek uit het Noorden bij het bezoek van Máxima in Groningen. Onder andere Hannah Mae liet van zich horen en de Groninger muziekleraar Michael Hiariej trad ook op met zijn schoolband.

Kijk hier naar de beelden van RTV Noord.

Trefwoorden: 
Máxima muziekonderwijs
(Advertentie)
(Advertentie)