'Maitiidsswalken' langs het IJsselmeer: een dynamisch gebied

Het IJsselmeer is niet alleen bij de watersportliefhebbers populair, maar ook bij verschillende vogels. De kust van het IJsselmeergebied is een bijzonder stukje natuur, dat veel verandert door het jaar heen. Door de hoge waterstand in de zomer en de harde wind stroomt het gebied regelmatig onder. Dit levert veel nieuwe planten op en is voor vogels een mooie plaats om te zoeken naar insecten in het slijk.
In deze eerste aflevering van De maitiidsswalker staat de IJsselmeerkust centraal met Germ van der Burg van It Fryske Gea als gastheer. Makkumer vogelteller en filmer Henry Spruyt laten zien hoe zij de natuur beleven. Er komt veel jong vogelleven voorbij, maar ook de flora krijgt aandacht met onder andere een speciale, Friese paardenbloem.
In dit gebied vind je dan ook veel vogels die op reis zijn naar het oosten. Bij het IJsselmeer is genoeg eten om aan te sterken en daarna weer verder te reizen. Ook is dit gebied een broedplaats voor veel vogels.

Dichterbij de natuur komen zonder die te verstoren

Germ van der Burg legt uit dat, naast de beperkingen van een natuurgebied, er ook mogelijkheden zijn om dichterbij de natuur te kunnen komen.
Germ van der Burg van It Fryske Gea
In 'De Maitiidsswalker' zwerft Omrop-natuurjournalist Remco de Vries in zes uitzendingen door zes, grote natuurgebieden heen om daar lentemirakels vast te leggen, zoals hij dat noemt. De Maitiidsswalker is elke maandag te zien om 17.15 uur bij Omrop Fryslân op tv en online.