Fryske wethouder: 'We doen niet genoeg met kansen die Europa biedt'

09 Mei 2021 - 16:22

Fryslân moet meer gebruikmaken van de mogelijkheden die Europa te bieden heeft. Dat was een van de conclusies in het Nijsfoarum van Buro de Vries. Daarin waren zondag VVD-Europarlementariër Jan Huitema, PvdA-wethouder Fimke Hijlkema en FNP-raadslid Aant Jelle Soepboer te gast.

Foto: Omrop Fryslan

Luister naar het Nijsfoarum met Jan Huitema, Filmke Hijlkema en Aant Jelle Soepboer

9 mei is de dag van Europa. Volgens Huitema, die sinds 2014 voor de VVD in het Europees parlement zit, realiseren veel mensen zich prima dat we niet zonder Europa kunnen, ook al is er vaak kritiek.

Huitema: niet als land alleen oplossen

"Je kunt tegenwoordig kwesties als klimaatverandering, veiligheid, immigraties, innovatie of cybersecurity niet als land alleen oplossen", zegt Huitema. "Dat moet Europees. Bovendien levert iedere geïnvesteerde euro acht keer zoveel aan omzet op. EU-lidmaatschap kan dus royaal uit."

Het is goed dat de provincie, met Sander de Rouwe voorop, dit oppakt.

PvdA-wethouder Hijlkema is blij met de inzet van de CDA-gedeputeerde

Volgens wethouder Fimke Hijlkema (PvdA) van Ooststellingwerf biedt Europa veel mogelijkheden. Ook voor Fryslân, maar die kansen worden lang niet altijd gepakt. "Gemeentes hebben hier geen ambtenaar voor European Affairs ofzo. Daarom is het goed dat de provincie, met Sander de Rouwe voorop, dit oppakt."

Voorwaarden aan miljardenpot EU

Voor het herstellen van de Europese economie na de coronapandemie heeft Europa een miljardenpot klaarstaan. "Nederland heeft daar nog nauwelijks plannen voor", vertelde Huitema. "Er zitten wel voorwaarden aan dat geld. De Nederlandse hypotheekrente-aftrek moet bijvoorbeeld worden hervormd, anders komen we hier niet in de benoeming voor dat geld. Daar moet dus nog wel goed naar worden gekeken."

Soepboer: eerst door crisis heen

FNP-raadslid Aant Jelle Soepboer van Noardeast-Fryslân vindt dat we ons eerst moeten richten op het omgaan met de crisis zelf. "Misschien hebben we hier nog wel jaren last van, bijvoorbeeld omdat er nieuwe varianten komen."

Fimke Hijlkema pleitte ervoor om het ene te doen, zonder het andere te laten. Ze noemde de circulaire economie als goed voorbeeld van een onderwerp waar de plannen moeten klaarstaan als straks dat Europese geld beschikbaar is.

(Advertentie)
(Advertentie)