Dier op video bij Katlijk is wolf, bevestigt deskundige

09 Mei 2021 - 20:38

Er is mogelijk opnieuw een wolf gezien in Fryslân. In de buurt van Katlijk maakte Gwynne Bakker een filmpje van het beest vanuit haar auto. Daarop is te zien dat het dier de weg oversteekt. Het zou dit jaar de tweede waarneming zijn in Fryslân. Begin januari was er een wolf te zien op een wildcamera van It Fryske Gea in de Alde Feanen.

Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging bevestigt dat het dier op het korte filmpje een wolf is, maar er wordt nog onderzocht of het wel om een authentiek filmpje gaat. Af en toe duiken er filmpjes op die dat niet zijn.

Nadat in april 2018 een aantal schapen was doodgebeten bij Boijl, kwam na DNA-onderzoek vast te staan dat de wolf voor het eerst in onze provincie actief was. Voor zover bekend heeft de soort zich nog niet gevestigd in Fryslân.

Damherten

Dieren die vee aanvallen, zijn vaak op zoek naar een nieuw leefgebied. Als ze zich eenmaal hebben gevestigd, beperken ze meestal tot wild, zoals reeën. Daar zijn er veel van in de omgeving van Katlijk. Dat geldt ook voor damherten, waarvan er zo'n 180 zijn.

Er is al langer discussie over het schieten van een aantal van die damherten, omdat ze voor overlast zorgen. Maar binnen de Faunabeheereenheid Fryslân is er nog geen overeenstemming over die aanpak. Mogelijk dat de wolf er nu al wel iets kan betekenen.

Hek praktisch en juridisch lastig

Inmiddels wordt er ook volop gediscussieerd over de toekomst van de wolf in Fryslân. Een groep boeren heeft het initiatief genomen voor de aanleg van een zogeheten wolvenhek om de soort tegen te houden. Juridisch en praktisch lijkt dat echter niet óf heel lastig uit te voeren.

Eerder heeft een meerderheid van voornamelijk partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum zich in Provinciale Staten uitgesproken tegen de komst van de wolf. Maar vanwege de internationale beschermde status van de wolf is dat niet mogelijk, zeggen deskundigen.

Een speciale provinciale wolvencommissie moet de komst van de wolf daarom begeleiden door bepaalde middelen, zoals speciale wolvenrasters. Die zouden op voorraad moeten liggen, zodat schapenhouders die kunnen gebruiken.

(Advertentie)
(Advertentie)