Corona op social media: vijf opmerkingen over het virus onder de loep

09 Mei 2021 - 20:36

Op social media zijn steeds dezelfde geluiden te horen, wanneer Omrop Fryslân verslag doet van de coronacrisis. Zo wordt er vaak gezegd dat de PCR-test niet werkt, dat er vaccins zijn die je DNA veranderen en ook dat corona niet voor ergere situaties in de ziekenhuizen zorgt dan de 'gewone griep' in 2018.

Foto: Shutterstock.com / SamaraHeisz5

Daarom hebben wij vijf van deze opmerkingen voorgelegd aan intensivist Michael Kuiper, werkzaam op de intensive care-afdeling van het MCL in Leeuwarden, en arts-infectioloog Marit van Vonderen van hetzelfde ziekenhuis. De twee experts geven uitleg bij de opmerkingen.

"De vaccins van Moderna en Pfizer veranderen je DNA, het is gewoon genetische modificatie"

Deze opmerking wordt veel gemaakt omdat de woordjes RNA en DNA op elkaar lijken. De zogenaamde RNA-vaccins, die van Pfizer en Moderna, geven je lichaam een blauwdruk om stukjes coronavirus na te bouwen. Als dat gebeurd is, kan je immuunsysteem een afweerreactie opbouwen tegen deze deeltjes. Dat heeft dus niets te maken met het herschrijven van je DNA.

"De ic's lopen op dit moment vol met mensen die al gevaccineerd zijn. Het vaccin maakt mensen juist ziek"

Tot nu toe is er in Nederlandse ziekenhuizen niemand opgenomen op een intensive care die beide prikken heeft gehad. Wat wel kan gebeuren, is dat mensen die één prik hebben gehad, en dus niet volledig gevaccineerd zijn, nog in het ziekenhuis belanden. Dit gebeurt dan vaak binnen 10 dagen na het zetten van het vaccin. Dat komt omdat het enkele weken werkt voordat je genoeg afweer hebt opgebouwd na de eerste, of een tweede, prik.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

"Corona is maar een griepje. In 2018 was het tijdens de griepgolf ook druk op de ic's, toen hadden we ook geen maatregelen"

In 2018 bleef de sterfte als gevolg van de zware griepgolf beperkt, omdat de ziekenhuizen optimale zorg konden leveren. De ic's konden de situatie aan. Nu zijn er wel maatregelen genomen, en alsnog staan de ic's onder druk. Zonder maatregelen zouden het afgelopen jaar tien keer zoveel mensen corona hebben gekregen. Dat levert een zodanige stroom patiënten op die de ziekenhuizen niet meer aankunnen. Dan zouden er veel meer mensen zijn overleden. Bovendien kunnen ook jonge mensen flink ziek worden of zelfs overlijden aan corona. Bij de griepgolf van 2018 stierven er vrijwel alleen 65-plussers aan de griep.

"De PCR-test is positief op alle virussen en zorgt zo voor veel te hoge (valse) besmettingscijfers"

Het is niet waar dat de PCR-test ook positief kan zijn op andere virussen of zelfs een 'gewone' verkoudheid. De PCR-test (polymerase chain reaction-test) test alleen de aanwezigheid van het specifieke coronavirus Sars-Cov-2. Bij een positieve test zijn er dus deeltjes van het coronavirus in je neus of keel aanwezig. Wel kan de test positief uitslaan op een virus dat al dood is. Dan heb je corona gehad, maar ben je niet meer besmettelijk.

In coronatest wurdt ôfnommen - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Ivermectine en hydroxychloroquine kunnen gebruikt worden als medicijn tegen corona, maar dit mag niet van de grote farmaceutische bedrijven"

Ivermectine is een geneesmiddel tegen rondwormen en parasitaire mijten en luizen. Het wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt voor onder meer paarden, honden en koeien. In het laboratorium is gekeken of het ook tegen corona zou kunnen werken. Dat bleek zo te zijn. Alleen ging het daarbij om een dosis die vijftig tot honderd keer hoger is dan wat we veilig achten voor mensen.

In het voorjaar werden ook de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine toegediend, maar die bleken uiteindelijk eerder schadelijk dan effectief: ze kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Trefwoorden: 
MCL coronavirus Q&A
(Advertentie)
(Advertentie)