Johnny Jansen geniet van basisdebuut Syb van Ottele

De 0-0 van SC Heerenveen tegen FC Utrecht is geen wedstrijd waar veel mensen over jaren nog warme gevoelens aan terug zullen denken. Voor middenvelder Syb van Ottele is dat anders: hij stond voor het eerst in de basis bij een eredivisiewedstrijd. "Je merkt wel dat ze kort op je huid zitten", zegt hij na afloop.
Syb van Ottele over zijn basisdebuut:
Vorige week viel Van Ottele al in tegen PSV. En omdat Rodney Kongolo tegen Utrecht geschorst was, mocht Van Ottele nu aan de aftrap staan van trainer Johnny Jansen. De middenvelder is tevreden over zijn basisdebuut. "Het was natuurlijk even wennen aan het tempo, want dat ligt hoger dan in de eerste divisie."

Steeds beter in de wedstrijd

Dat merkte Van Ottele direct vanaf het begin. "Utrecht zette goed druk op het middenveld. Dus ik moest een paar keer direct de bal terugkaatsen toen ik werd aangespeeld." Maar hij kwam steeds beter in de wedstrijd. "Ik kon een paar keer een driehoekje met Floranus maken, waardoor we mooi verder konden voetballen. En een paar keer Mitchell (van Bergen, red.) weggestoken in de diepte."
Ik heb elke training laten zien dat ik ervoor wil vechten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik een basisplek heb gekregen.
Syb van Ottele
Van Ottele maakte afgelopen winter de overstap van eerstedivisionist NEC naar Heerenveen. En gezien zijn optreden tegen Utrecht, is het vreemd dat hij niet eerder in de basis stond. "We hebben veel wedstrijden kort achter elkaar gehad. Misschien dat ik me niet heel vaak kon laten zien aan de trainer", vermoedt Van Ottele. "Maar ik heb wel elke training laten zien dat ik ervoor wil vechten. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik een basisplek heb gekregen. Nu hopen dat ik mag blijven staan."
Syb van Ottele © Orange Pictures
Dat heeft Johnny Jansen voor het zeggen. De trainer was in elk geval ook tevreden over zijn middenvelder. "Hij laat gewoon zien dat-ie goed kan voetballen. De laatste weken is hij echt aan de deur aan het kloppen. Dus dat doet-ie goed, daar geniet ik van."
Johnny Jansen oer it lykspul en oer Syb van Ottele:
Over de wedstrijd in zijn geheel heeft Jansen wat gemengde gevoelens: "Ik vond ons in de eerste helft heel mat. Ik had meer initiatief verwacht. In de tweede helft ging dat beter, toen ging het enorm op en neer. Beide ploegen hebben kansen gehad."

Twee keer winnen

Met nog twee wedstrijden te gaan is Heerenveen wel zo goed als uitgeschakeld voor de play-offs om Europees voetbal. De Friezen moeten vier punten goedmaken op Sparta en Heracles. Maar Jansen wil zover nog niet gaan. "We hebben nog steeds kans. Voor ons geldt: we moeten tegen Emmen en Sparta gewoon winnen. En dan zien we het wel."