Schiermonnikoog is in de ban van stroomkabels: 'Laatste woord nog niet gesproken'

08 Mei 2021 - 12:46

De strijd tegen de stroomkabel door Schiermonnikoog is in het dorp op het eiland merkbaar. Zo hebben inwoners posters voor de ramen hangen met de tekst: 'Hier niet graven.' De plannen om een stroomkabel van een windpark op de Noordzee dwars door het oostelijke gedeelte van het eiland te leggen doet bijna iedereen zeer. Werkgroep Horizon Schiermonnikoog verzet zich tegen de plannen. Ook burgemeester Ineke van Gent wil het niet, zolang andere opties niet goed onderzocht zijn.

Het eiland is in de ban van de stroomkabel:

Op het moment liggen er twee mogelijke routes voor de stroomkabels op de tekentafel. De ene route wordt het oostelijk tracé genoemd en gaat om het eiland heen. De andere route is het westelijk tracé en daarbij gaan de kabels door het eiland heen.

Het ministerie van Economische Zaken en netbeheerder TenneT willen graag dat de kabels langs het westelijk tracé lopen, maar daar is veel protest tegen van natuurorganisaties, de gemeentelijke politiek en werkgroep Horizon Schiermonnikoog.

Foto: Omrop Fryslân

Thom Verheul is bewoner van het eiland en actievoerder bij de werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Hij is een petitie gestart die al meer dan 18.000 keer ondertekend is. Met dat aantal zijn het niet alleen de eilandbewoners die zich zorgen maken. Wanneer de route door het eiland gaat, dan heeft dat gevolgen voor het ecologische systeem, zegt Verheul. "De kabels gaan door de duinen van de Balg. Als je dat zand dat er al eeuwen ligt en ons beschermd bij storm weghaalt, dan kun je dat nooit meer op dezelfde manier terugstorten. Het is net als een zandkasteel. Als er water tegen aankomt dan stort het in elkaar", zegt Verheul.

Thom Verheul van Werkgroep Horizon Schiermonnikoog

De tegenstanders hebben zelf ook deskundigen geraadpleegd. "Zij verklaarden: let op, het is een uniek gebied, je maakt alles kapot en het is niet herstelbaar. Er zit een grote kolonie lepelaars en het gebied wordt heel kwetsbaar voor grote stormen. Door het graven van twee diepe kanalen voor de kabels verzwakken de bodem en de duinen. Met een flinke novemberstorm kun je een deel van het eiland verliezen."

Kanaal van 50 meter breed

Het gaat ook om flinke kabels, zegt Verheul. "Het zijn zware kabels van 24 centimeter breed, die acht meter diep moeten komen. Daarvoor moet een kanaal gegraven worden van 50 meter breed. Er komen daardoor twee hele zwakke plekken in de zeewering."

Als de actie niet lukt, wil Verheul met Natuurmonumenten en de Waddenvereniging naar de rechter stappen.

Thom Verheul van Werkgroep Horizon Schiermonnikoog - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Naast de kans dat het oostelijke deel van het eiland kan wegspoelen na de aanleg van de kabels, worden ook dieren verstoord. Zo komen er kabels door een gebied waar lepelaars rusten en mosselbanken zitten.

(Advertentie)
(Advertentie)