Rendert Algra in It Polytburo: "Rutte is eigenlijk een streepje te ver"

08 Mei 2021 - 10:02

Het CDA moet niet meedoen aan een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte. Dat vindt oud-CDA-Kamerlid Rendert Algra. Rutte is volgens Algra niet de man die het vertrouwen in de politiek kan terugbrengen. "Rutte is eigenlijk een streepje te ver."

Rutte is een streepje te ver, zegt Rendert Algra:

Tegelijkertijd ziet Algra ook wel dat de VVD, als grootste partij, erover gaat wie de nieuwe premier wordt. Hij denkt dat zijn CDA daar dan ook wel mee akkoord zal gaan.

Algra's naam wordt vaak genoemd in relatie tot partijgenoot Pieter Omtzigt. Beide mannen worden gezien als dwarsliggers, kritische Kamerleden die zich vaak niet houden aan de fractiediscipline en anders stemmen. Algra deed dat een paar keer, in de tijd van het kabinet Balkenende, en dat werd hem niet bepaald in dank afgenomen.

"Rendert, doe het niet"

In februari 2003 stemde Algra voor een motie, die zei dat asielzoekers een verblijfsvergunning moesten krijgen als ze langer dan vijf jaar hadden gewacht op de uitslag van een asielaanvraag. Zijn fractie stemde tegen. "Je komt uit een fractievergadering en omdat die aardig was uitgelopen, was het vragenuurtje al geweest," vertelt Algra. "Dus wij gingen uit de fractie rechtstreeks naar de Kamer waarbij we een kwartier later moesten stemmen. Zelfs een van de collega's hing mij aan mijn voeten: 'Rendert, doe het niet, Rendert, doe het niet'. Ze huilde er van."

Politiek doodvonnis

Op dat moment besefte Algra dat zijn carrière in de landelijke politiek wel eens voorbij kon zijn. "Ik heb met mijn vrouw gebeld en gezegd: als ik dit doe, dan is het straks 'einde oefening,' dit is een soort politiek doodvonnis. En dat was het ook. Eerlijk is eerlijk, dat heeft mijn landelijke politieke carrière wel wat ingekort, schat ik zo."

Rendert Algra over zijn 'politieke doodvonnis':

In 2005 kwam hij opnieuw in botsing met zijn collega's. Toen ging het over het registratiesysteem van orgaandonoren. Er was in die tijd een groot tekort aan donoren in Nederland, vertelt Algra. Hij was ervoor dat mensen aangaven dat ze geen donor wilden zijn. Het systeem zoals het nu is.

Principieel

Zijn partij had heel lang hetzelfde standpunt als hij. "Daar kon een meerderheid voor komen in 2005. Ik zat er opnieuw principieel in, ik was al jaren donor en vond ook dat het deel mensen dat donor werd, moest worden vergroot. Maar een aantal van de PvdA-stemde anders, ook tegen de fractie in. Anders hadden we met de ChristenUnie, het CDA en talloze andere partijen de meerderheid gehad."

Ik kan mezelf in de spiegel aankijken. Ik heb er geen spijt van.

Rendert Algra

Zijn kritische houden tegen partij én kabinet heeft Algra dus uiteindelijk zijn Haagse politieke carrière gekost. Hij belandde op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Een campagne om met voorkeursstemmen weer in de Tweede Kamer te komen mislukte.

Toch was het alle strijd waard, vindt Algra. "Ik kan mezelf in de spiegel aankijken. Ik heb er geen spijt van. Maar wel jammer, dat het druk gaf op mijn landelijke politieke carrière." Een pleister op de wond is voor hem ook dat zijn beide standpunten later toch, zoals hij het zelf zegt, verzilverd zijn.

Advies voor Omtzigt

Vanwege zijn principes en kritische blik is een parallel met Pieter Omtzigt dus gauw getrokken. Algra heeft ook nog wel een advies voor zijn partijgenoot van nu. "Je rug recht houden en jezelf blijven. Want het is belangrijk dat iemand die een eigen standpunt heeft, in dit geval in de Tweede Kamer als volksvertegenwoordiger authentiek blijft en zichzelf blijft."

Je rus recht houden en jezelf blijven, dat is Algra's advies aan Omtzigt:

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. Deze keer zat Statenlid Rendert Algra aan tafel. Kijk hier de volledige uitzending.

Trefwoorden: 
It Polytburo Rendert Algra
(Advertentie)
(Advertentie)