Vervolg op LF2018: Wandelend bos moet grote publiekstrekker worden

Over precies een jaar begint een mini-editie van Culturele Hoofdstad. Het vervolg op LF2018 heet Arcadia. Het grootste projekt is een wandelend bos van meer dan duizend echte bomen.
Wandelend bos moet grote publiekstrekker Arcadia worden
Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Arcadia
Arcadia duurt 100 dagen: van 7 mei tot 14 augustus. In deze periode wandelt het levende bos langzaamaan door Leeuwarden. De organisatie verwacht dat tegen die tijd het oude normaal weer terug is, al hebben ze er in de plannen wel rekening mee gehouden dat het coronaproof is: de toekomst blijft nog altijd onzeker.
Bij het bos wordt een heel programma georganiseerd: van podiumkunst tot educatie. "Het levende bos zal de hele publieke ruimte een groene 'vibe' geven en daarmee de mensen laten voelen hoe het ook kan zijn."
"Het gaat over natuur en klimaat, maar ook over hoe je als mensen in publieke ruimtes meer samen kunt zijn", zegt de artistiek leider van Arcadia, Sjoerd Bootsma. Het project is bedacht door Joop Mulder, die overleed in januari. "Bosk" moet een eerbetoon aan Mulder worden.
© Arcadia
Er gebeurt nog veel meer, in deze 100 dagen. Zo zal er een uitgebreid podiumkunstenprogramma zijn, en een project over ijsbanen in dorpen.
"De ijsbanen in de dorpen liggen er in de winter treurig bij: met water en geen ijs. Als er ijs ligt is dit hét symbool voor de Fryske mienskip", zegt Bootsma. Hij wil mensen uitnodigen om met eigen projecten te komen, die te maken hebben met de leefbaarheid in de dorpen.
Een ander onderdeel is "Paradys" dat plaatsvindt bij Oranjewoud. Internationale beeldende kunstenaars worden gevraagd om hieraan mee te werken.
© Arcadia