Vrijheidstegeltjes op het Leeuwarder Zaailand: kinderen geven vrijheid door

05 Mei 2021 - 17:10

"Vrijheid: koester het, vier het en geef het door". Het is een van de teksten op de 1.500 tegeltjes die een tijdelijk kunstwerk vormen op het Leeuwarder Zaailand. Kinderen van 27 locaties van Sinne Kinderopvang hebben de tegeltjes in allerhande kleuren beschilderd om zo te laten zien wat vrijheid voor hen betekent. Het project is en samenwerking tussen Bevrijdingsfestival Fryslân, het Fries Verzetsmuseum en Keramiekmuseum Princessehof.

Vrijheidstegeltjes op het Zaailand

De tegeltjes zijn onlangs bij een bakkerij in de oven gegaan en woensdagochtend op een podium midden op het Zaailand neergelegd. Ze blijven de hele dag liggen zodat mensen ze op afstand kunnen bekijken. Daarna gaan de tegeltjes terug naar alle kinderen van de verschillende opvanglocaties.

Vrijheid doorgegeven

De kinderen kunnen de tegeltjes terug naar huis nemen of aan een ander geven om zo symbolisch de vrijheid door te geven, vertelt Nanda Tuinstra van Bevrijdingsfestival Fryslân. Er is geen officiële opening van het kunstwerk omdat de organisatie niet teveel mensen bij elkaar wil hebben. Maar ze zijn blij dat op deze manier toch het project van de kinderen zichtbaar is.

Verslaggever Johanna Brinkman op het Zaailand

Naast het tegeltjesproject zijn er meer kunstwerken in de stad te zien, zoals fotoportretten met het thema vrijheid van studenten van ROC Friese Poort. De foto's zijn te zien in de Blokhuispoort.

(Advertentie)
(Advertentie)