Oorlogsverhalen bij de soep: "Hij zwaaide nog even naar ons, het was een goede Duitser"

05 Mei 2021 - 15:55

De soepkaravaan op Bevrijdingsdag streek onder andere neer bij Ina de Haan-Van der Weg in Dronrijp. Als meisje van 5 woonde ze in de oorlog samen met haar ouders op een boerderij bij Sint Jacobiparochie. Ze hadden veel onderduikers en het was er druk. Er kwam ook altijd een Duitser om eieren. Ina: "Het was een goede Duitser", zei mijn moeder. Bij de aftocht van de Duitse troepen zagen ze hem lopen. Hij wuifde nog even naar hen.

Bevrijdingssoep in Fryslân

In heel Fryslân worden op Bevrijdingsdag duizenden blikken vrijheidssoep bezorgd bij senioren en medewerkers in de zorg. Dat wordt gedaan met een speciaal transport. Oude militaire wagens brengen de soep door de hele provincie bij de mensen thuis of in het tehuis waar ze wonen.

Ook naar Waddeneilanden

Organisator Jorrit Volkers heeft 's ochtends de 10.000 blikken soep nog staan die diezelfde dag worden rondgebracht. Met 160 legerwagens en vijftig motoren gaan ze de provincie in. De route wordt vanwege de corona niet bekendgemaakt, maar mensen zullen de opvallende auto's wel zien rijden, zegt Volkers Daarbij worden ook de Waddeneilanden niet overgeslagen.

Het Friese Bataljon uit Havelte en de Vliegbasis Leeuwarden doen ook mee. Volkers is voorzitter van het Bevrijdingsfestival Fryslân en lid van Keep them Rollin, de club van eigenaren van oude legerwagens.

Foto: Groot Heerenveen, Dennis Stoelwinder

De soepuitdelers, met in hun kielzog Omrop Fryslân-verslaggever Geert van Tuinen plus cameraman, waren donderdagochtend onder andere in Leeuwarden en Dronrijp. Bij Huize Mariënbosch in Heerenveen waren de legervoertuigen ook gearriveerd.

Leeuwarden

De tocht begon 's ochtends op de Ceresweg in Leeuwarden waar de blikken soep werden opgehaald uit de loods van organisator Jorrit Volkers. Daarna was de eerste stop het Dragoonsplein in de Leeuwarder Vrijheidswijk, een toepasselijke plek om de soep langs te brengen in een wijk waar de straten genoemd zijn naar verzetsmensen.

Dronrijp

Daarna gaat de tocht verder naar Dronrijp. Mevrouw Ina de Haan weet nog veel over de oorlog. Er waren altijd mensen aanwezig. 's Avonds zaten er wel twaalf of dertien mannen bij ouders rond de tafel. "Wij als kinderen mochten nergens over praten." Ina mocht geen vriendinnetjes mee naar huis nemen om te spelen.

Eerst waren het name mannen die vluchtten voor de Arbeidseinsatz, later kwamen ook gezinnen onderduiken op de boerderij. In dorpen zoals Bitgummole was het te gevaarlijk vanwege de aanwezigheid van nabijgelegen vliegbasis. "Bij ons was altijd wel een schuilplek", vertelt Ina.

Foto: Groot Heerenveen, Dennis Stoelwinder

Maar er werd ook wel risico genomen op de boerderij. Zo was er eens een balavond, een dansfeest dus, in de schuur. Ze hadden een eigen alarmeringssysteem bedacht. Bij de grote hek op de oprit bij de openbare weg stond iemand op de uitkijk. Bij naderend onraad trok deze persoon aan een touw. Aan het eind van het touw zat een bel en zo werden de anderen gewaarschuwd.

"Voor mijn moeder was het zwaar", gaat Ina verder. Ze was altijd aan het aardappeenl schillen. Voedsel was dan wel op de bon, maar een boer heeft alles. En zo kwamen er ook Duitsers om melk of eieren. Aan een van deze Duitsers gaf haar moeder eens een keer eieren met, weet Ina nog. Ze zei dat hij een goede Duitser was. "Bij de bevrijding, toen de Duitsers weg moesten, liepen ze bij ons langs. Hij wuifde nog even naar ons."

Het uitdelen van de soep door de mensen van Keep them Rolling is op Omrop Fryslân te volgen: digitaal, op radio en televisie. Ook het Bevrijdingsfestival is bij ons te volgen. Op Omrop Fryslân is een liveshow te zien met sprekers en artiesten. Daarnaast zijn op de websites van Bevrijdingsfestival Fryslân en Neushoorn livestreams te zien met alleen muziek.

Foto: Groot Heerenveen, Dennis Stoelwinder

Brazilianen

Veel deelnemende legervoertuigen aan de tocht hebben de Amerikaanse ster op de wagen staan en zoiets als 82 of 105 Airborne. Eén wagen vormt daarop een opvallende uitzondering. De eigenaar heeft het teken zuiderkruis van de Braziliaanse vlag op zijn voertuig. Zijn vrouw is Braziliaanse. Wat veel mensen niet weten, is dat de Brazilianen ook meegevochten hebben in de Tweede Wereldoorlog. De FEB (Força Expedicionária Brasileira) vocht met de geallieerden mee in Italië.

Verslaggever Willem de Vries in gesprek met de eigenaren van de militaire voertuigen

Trefwoorden: 
soep Bevrijdingssoep
(Advertentie)
(Advertentie)