Jellumer kerk kan tot theater worden omgebouwd na geslaagde inzamelingsactie

05 Mei 2021 - 08:29

De plannen om in de kerk van Jellum een theater en educatief centrum te maken, kunnen doorgaan. De inzamelingsactie met als doel om 10.000 euro op te halen, is geslaagd.

Inzamelactie gelukt vor theater in Jellumer kerk

Het geld is bedoeld voor de meubels en het interieur en onmisbare zaken voor een theater. "Ja, dat is fantastisch", vindt Jan Dirk van Ravensteijn van het bestuur van de Jellumer kerk, de stichting Mammemahuis. "Het geld is puur voor stoelen, licht, geluid en techniek, zodat we er ook echt een theater van kunnen maken."

Maar ze zijn er nog niet, want in de Jellumer kerk wil de stichting met een tentoonstelling de geschiedenis en archeologische vondsten voor het licht brenen. "We zijn al een aantal jaren geleden begonnen. Hoe langer we er mee bezig zijn, hoe meer er letterlijk boven de grond komt. Dat kost ook weer geld. Dus er is nog steeds heel veel nodig", zegt Van Ravensteijn.

De grafkelder in de Jellumer kerk is ook te bekijken na het terugzetten van kisten en botten - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Het moet een 'cultuur- en beleefhuis' worden rondom de 17e-eeuwse grafkelder van Jonker Sicke van Dekema. Met een tentoonstelling van de 3D-reconstructie van de schedel van de jonker, met sarcofagen, oude bouwstenen en grafkisten. Ook moet de kelder en toegankelijk worden voor publiek. Ze hopen na de zomer open te kunnen.

De grafkelder is in februari vorig jaar ontdekt, nadat de vloer van de kerk werd opengebroken.

Schedels van familie van Jonker Sicke - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Wie was Jonker Sicke?

Sicke van Dekema werd in 1548 in Jellum geboren. Als jongeman reisde hij naar Keulen, Spanje en Italië om te studeren. Hij werd doctor in de rechten. Nadat zijn moeder overleed in 1575, werd hij eigenaar van Mammema State in Jellum. Op politiek gebied was hij actief als lid van het college en als afgevaardigde in commissies. Hij trouwde met Hil van Tamminga en kreeg minimaal negen kinderen. De meeste kinderen overleden jong, maar slechts drie dochters werden ouder. In 1625 overleed Sicke, vijf jaar na zijn vrouw.

(Advertentie)
(Advertentie)