Hoe kun je op deze Bevrijdingsdag coronaproof de vrijheid vieren?

05 Mei 2021 - 06:00

Vier de vrijheid met Omrop Fryslân! Het is dit jaar 76 jaar geleden dat Friesland bevrijd is en die vrijheid vieren we groot in de provincie. Natuurlijk wel coronaproof. Bij Omrop Fryslân kun je de hele dag de vrijheid beleven met het aansteken van het vrijheidsvuur, het uitdelen van bevrijdingssoep, het Noardewynpodium Fryslân en als hoogtepunt de live uitzending van het bevrijdingsfestival in De Harmonie. Lees er hieronder alles over.

Foto: Omrop Fryslân

12.00 uur: Bevrijdingsvuur livestream op internet

Om 12.00 uur wordt in Leeuwarden het bevrijdingsvuur aangestoken. Model Loiza Lamers brengt het vuur over het water naar commissaris van de Koning Arno Brok die het vuur aansteekt. Loiza Lamers is een van de zogenaamde 'verschilmakers' van Nederland: bekende en minder bekende Nederlanders die zich inzetten voor vrijheid en het gesprek daarover aangaan.

13.00 uur: Bevrijdingssoep live op televisie & radio

Niet digitaal, maar wel coronaproof: 10.000 ouderen uit de provincie krijgen soep. Televisiekok Yvette van Boven heeft de soep gemaakt. Oude en moderne legervoertuigen die in tweetallen de provincie binnenkomen, brengen de blikken soep. De route wordt vanwege corona niet bekendgemaakt. De tocht is te volgen via de livestream van Omrop Fryslân, radio en televisie.

16.00 uur: Terugblik tien jaar Noardewynpodium op televisie

Tussen 16.00 uur en 17.00 uur is een compilatie van tien jaar Noardewynpodium te bekijken op televisie. Inmiddels heeft het Noardewynpodium een vaste plek in het programma van het bevrijdingsfestival. In de compilatie komen onder andere Elske DeWall, De Hûnekop, Anneke Douma, Griet Wiersma, Twarres en De Doelleazen voorbij.

17.15 uur: Bevrijdingsfestival live op televisie

Vanaf 17.15 uur kun je bij Omrop Fryslân kijken naar een live uitzending met bijzondere interviews en reportages gepresenteerd door Willem de Vries. Het programma zit vol met muzikale bijdragen van Tino Martin, Davina Michelle, De Kast, Wulf, Boaz, Electric Hollers en Wiebe Kaspers.

Dit jaar wordt de vrijheid groot herdacht en gevierd in de provincie onder de naam 75+1. Omrop Fryslân besteedt tot en met 6 mei uitgebreid aandacht aan alle activiteiten en projecten. Van live-uitzendingen tot podcasts en muziek. Lees er alles over op omropfryslan.nl/75plus1.

(Advertentie)
(Advertentie)