Fryslân staat stil bij oorlogsslachtoffers: in overzicht van verschillende plaatsen

04 Mei 2021 - 21:29

Op verschillende plaatsen in Fryslân werden dinsdagavond alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het was de tweede keer dat dit vanwege de coronamaatregelen op een andere manier moest. Het aantal mensen werd bij de herdenkingen zo laag mogelijk gehouden en publiek was niet toegestaan.

Foto: Twitter: @cdkfryslan

Commissaris van de Koning Arno Brok was bij de dodenherdenking op de begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog. Het was voor het eerst dat een commissaris van de Koning niet bij de provinciale herdenking was.

Foto: Dennis Stoelwinder/GrootHeerenveen

Bij het monument aan de Van Maasdijkstraat in Heerenveen stond dinsdagavond tussen 18.00 en 20.15 uur een erewacht van veteranen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan lag om 18.00 uur een krans uit naam van de gemeente Heerenveen.

Ook in Burgum was er een herdenking met een stuk minder mensen. Zo waren de afgevaardigden van marine, luchtmacht en landmacht dit jaar niet aanwezig. Om tien minuten voor achten werden er kransen gelegd bij het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de Kruiskerk door burgemeester Jeroen Gebben, Dorpsbelangen Burgum en Rotaryclub Burgum. Daarna werd de Taptoe gespeeld door dhr. H. van der Kooij.

Bij de Joodse begraafplaats in Teakesyl was dit jaar vanwege de maatregelen geen herdenking. Wel kwamen er verschillende mensen langs op het moment dat normaal gesproken de herdenking zou zijn. Ze legden bloemen neer bij de gedenkplaatsen.

De gemeente De Fryske Marren had ook de gedenkplaats bij de Lemster Toren van bloemen voorzien.

Trefwoorden: 
dodenherdenking 4 mei 75plus1
(Advertentie)
(Advertentie)