Operaasje Fryske Flagge: ook in Leuven kan Jildou nog gewoon 'sûkerbôle' krijgen

04 Mei 2021 - 14:47

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week Jildou van der Hoop, opgegroeid in Holwerd, maar voor studie en werk in het Belgische Leuven terechtgekomen.

Foto: Jildou van der Hoop

Jildou is 28 jaar en woont in Leuven met haar vriend. "De omgeving waar we wonen is prachtig, er is veel bos en er zijn heuvels. De Ardennen zijn ook niet ver weg. En het is natuurlijk het gebied van Vlaamse friet, chocolade en speciaalbiertjes."

Zes jaar geleden is Jildou voor haar studie die kant opgegaan. In Nederland had ze de opleiding psychomotorische therapie en bewegingsagogie al gedaan. Tijdens een stage kwam ze erachter dat veel cliënten ook problemen rondom hun seksualiteit hebben.

Luister hier naar het gesprek met Jildou van der Hoop

Dat is echter een thema dat maar lastig bespreekbaar is. "Ik werd ermee geconfronteerd dat mensen zijn misbruikt, over zoiets wordt vaak niet gesproken. Maar denk ook aan de effecten van medicatie op seksueel gebied. Mensen kunnen met zulke dingen niet altijd terecht."

Master seksuologie

Daarom heeft ze een schakeljaar in Leuven gedaan om toegelaten te worden op de universiteit voor een master seksuologie. "Dat heeft met alles rondom seks te maken. Het lichaam, de hormonen, alle processen. In Nederland is daar niet echt een goede universitaire studie voor, dus ik had hier ook veel klasgenoten uit Nederland."

Met de studie is Jildou intussen klaar: ze werkt nu drie dagen per week in Brussel bij de kinder- en jeugdpsychiatrie. Dat is best zwaar werk met heel diverse verhalen, soms ook van misbruik. Maar de opleiding heeft haar veel vertrouwen gegeven. Beide studies komen nu bijeen in haar huidige werk.

Zelf wil Jildou graag haar eigen praktijk als seksuoloog opzetten. Haar vriend komt uit Lemmer. Hij kon stage lopen in België en werd later aangenomen bij hetzelfde bedrijf.

"We wonen hier graag"

Jildou en haar vriend wonen nu in Leuven, op een kwartiertje van het centrum. Terug naar Fryslân, dat hoeft voorlopig niet: "Ik weet het niet, dat is niet heel concreet voor mij. We wonen hier graag, dus er is niet meteen een reden om te vertrekken. De mensen zijn hier aardig. Ook wel wat behoedzaam, maar als ze op hun gemak zijn, dan zit het wel goed."

Toch komt ze nog wel regelmatig in Fryslân, en haar familie ook naar België. "Het is ook maar vier uur rijden, dat valt ook wel weer mee. Het is nu wat minder met corona, maar normaal gesproken gaan we wel een of twee keer per maand terug. Of de familie komt hier. Dus zo ingewikkeld is het niet om niet in de buurt te wonen."

Bovendien zijn er ook Nederlandse supermarkten in Leuven. "Dus we kunnen zelfs nog 'sûkerbôle' kopen hier."

Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op woensdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.

Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)