Speciale wandelroute in Woudsend met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

04 Mei 2021 - 14:17

Veel 4-5 mei-comités moesten ook dit jaar weer op zoek naar een alternatief voor een herdenking vanwege corona. In Woudsend heeft de stichting Historische Kring Woudsend daarom een wandelroute gemaakt langs 16 locatie in het dorp. Al die locaties hebben iets met de Tweede Wereldoorlog te maken. In een speciaal tijdschrift zijn de verhalen te lezen, en daar zijn ook foto's en een plattegrond te vinden.

"Mensen moeten vrijheid koesteren, daarom dit boekje"

Met dank aan financiële steun van het dorpsbelang heeft elk adres in Woudsend een tijdschrift gekregen. Ook alle leerlingen van de bovenbouw van de school kregen een exemplaar. Initiatiefnemer Broer de Wolff, lid van de historische club in het dorp, is blij met het boekje: "Het gaat erom dat we de verhalen doorvertellen. Vrede en vrijheid moeten we koesteren, vinden we. Wanneer we dat vergeten, zou dat niet best zijn."

Verzetsman Jan Bonga

Welke verhalen uit de oorlog je gebruikt, dat is een persoonlijke keuze. "Ik heb gekozen voor de verhalen die ik interessant vind. En vanuit de Historische Kring zijn er wat aanvullingen op gekomen. Zo is het verhaal van Jan Bonga te lezen, de huisarts uit het dorp, die in het verzet zat. Zijn bijnaam in die tijd was Pil," lacht De Wolff "dus of dat nou zo'n goeie bijnaam was..."

Dokter Bonga werd opgepakt en gemarteld door de Duitsers, maar heeft nooit iets verteld over zijn verzetswerk of wat hij allemaal wist. Een dag voordat hij zou worden geëxecuteerd, is hij bevrijd uit de gevangenis van Sneek. Hij overleefde de oorlog en in Woudsend heb je nu de Dokter Bongastrjitte.

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Ook het verhaal van de Britse bommenwerper die in december van 1942 neerstortte bij het dorp is onderdeel van de route. Het is zelfs het beginpunt. Verder verschillende gevallen van onderduikers, illegale slacht en natuurlijk het feest in mei van 1945.

Toch zijn er volgens De Wolff ook verhalen die de wandelroute niet hebben gehaald. "Het is nog altijd lastig om namen te noemen van mensen die zeg maar fout geweest zijn in de oorlog. Er zijn hier in 1945 wel vrouwen kaal geschoren, en er zijn ook wel mensen na de oorlog het dorp uitgejaagd. Maar die verhalen hebben we laten zitten, dat ligt nog wel een beetje gevoelig bij sommige mensen."

(Advertentie)
(Advertentie)