Een natte meivakantie: "Geen vakantie áán het water, maar ín het water"

04 Mei 2021 - 12:47

Voor toeristen in Fryslân zit de meivakantie niet mee: het zijn dagen met harde wind, buien en koude. Toch is het nog flink druk op vakantiepark Bergumermeer. "Het valt me heel erg mee," zegt eigenaar Fokko Eybergen. "Mensen vieren graag vakantie aan het water, nu staan ze zelfs in het water," lacht hij. "Maar we kunnen wat hebben, we komen uit een hele droge periode."

Gasten op camping Bergumermeer bij Burgum - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Gasten zijn er dus wel op de camping aan de westkant van het meer, maar veel voorzieningen zijn dicht. "Alleen het restaurant is tussen twaalf en zes open. Het zwembad en de apenkooi zijn dicht, maar toch komen de mensen. Hemelvaart en het pinksterweekend komen er aan. Mensen willen toch even weg."

Minder kamperen

Volgens Eybergen is de grootste vraag naar verhuuraccommodaties. "Het aantal kampeerders neemt een klein beetje af. We zien door corona wel een stijging qua kamperen, maar dat is meer omdat mensen in Nederland blijven."

Verslaggever Willem de Vries op de camping aan de Burgumer Mar

In het centrum van Sneek is het stil op straat. De terrassen zijn leeg. Desondanks lopen er nog enkele toeristen om, zoals een groepje vrouwen uit Twente. "Het is wel een beetje winderig," zegt een van hen. "Wij fietsen de Friese Elfstedentocht. We zijn begonnen in Workum. Maar er was heel slecht weer voorspeld. Wij gaan nog naar Sloten en Hindeloopen, maar we willen ook een rondje over de Afsluitdijk rijden. Daar zijn we nog nooit geweest."

Houtkachel aan

De vrouwen zijn niet de enige toeristen uit Overijssel, want er is ook een gezin uit Deventer in de stad. "Wij zijn hier met de zeilboot op vakantie," vertelt de moeder. "Het is vandaag beroerd weer, dus we blijven in stad liggen. We kijken morgen weer verder. We hebben een houtkacheltje in de boot, dan is het wel aangenaam."

Ook het koken kan gewoon aan boord, vult vader aan. "Dus het is goed te doen. We hopen dat het nog een beetje opklaart en dat we richting Schiermonnikoog kunnen. Dat was het oorspronkelijke doel. Maar de wind houdt ons wat tegen."

Verslaggever Willem Vermeltfoort in het centrum van Sneek

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
(Advertentie)
(Advertentie)