Leeuwarden zesde bij NK Tegelwippen, Heerenveen neemt het op tegen Smallingerland

04 Mei 2021 - 12:40

Leeuwarden staat op de zesde plek bij het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Heerenveen en Smallingerland staan in de top vijftien. In ongeveer tachtig gemeenten trekken inwoners tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor meer natuur, zoals geveltuintjes, boomspiegels en verticaal groen.

Leeuwarden zesde bij NK Tegelwippen

Het aantal tegels en vierkante meter wordt bijgehouden. Een heleboel tuinen en openbare ruimtes worden tegenwoordig bestraat, omdat dat minder onderhoud kost. Dit kan voor wateroverlast zorgen na flinke buien of voor hittestress. Bij het NK Tegelwippen gaan gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk groen aan te leggen.

Goed voor het klimaat

Zo is er een derby tussen Leeuwarden en Groningen en is Heerenveen de competitie met Smallingerland aangegaan. Heerenveen maakt promotievideo's en beloont de mensen met een vergoeding. Maar volgens wethouder Hedwich Rinkes is klimaatbestendigheid belangrijker dan winnen. Er zijn subsidiemogelijkheden: "Als je een plat dak hebt waar je beplanting op wilt hebben, dan kun je daarvoor een subsidie krijgen. Maar ook voor een regenton." Haar eigen tuin heeft ze ook groener gemaakt met bomen en planten.

Leeuwarden doet het goed en staat na een maand zesde in het klassement met meer dan 6.000 tegels. In de stad komt er steeds minder bestrating. "Hoe mooi zou het zijn als de hele stad een park is", zegt Bonny Veenstra van het groenproject Operatie Steenbreek Leeuwarden. Alle bestaande groenprojecten sluiten zich nu aan bij het NK.

Foto: Omrop Fryslân

Hedwich Rinkes en anderen over het project

"Heel Holland wipt"

Niet iedereen heeft een eigen tuin. Daarom kunnen mensen ook geveltuinen aanleggen. "Mensen kunnen dat aanvragen, wij komen ze aanleggen en de mensen kunnen het zelf beplanten", zegt Niek van de Ven van Leeuwarder projectmanagement NK Tegelwippen. "Organiseer met z'n allen gezellig zo'n dag en vergroen je dorp of je wijk. Heel Holland wipt."

Boomspiegel in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân

Leeuwarden en Groningen willen samen 18.000 tegels vervangen door groen. Ze hebben hiervoor nog tot 30 september de tijd.

(Advertentie)
(Advertentie)