Veiligheidsregio en Alliade werken samen aan een Friese quarantaine- en isolatieplek

04 Mei 2021 - 11:31

Veiligheidsregio Fryslân heeft samen met Zorggroep Alliade afspraken gemaakt over een quarantaine- en isolatiecentrum in de provincie. Mensen met een besmettelijke ziekte kunnen daar binnen 24 uur opgevangen worden. Het centrum is bedoeld voor mensen die geen goede plek hebben om zich thuis op te sluiten, zoals reizigers, studenten of bewoners van een azc. In eerste instantie wordt er gekeken naar woonzorgcentrum Anna Schotanus.

Alliade - Foto: Omrop Fryslân, Darshan Boerema

Het kan gaan om het coronavirus, maar ook om andere infectieziektes in de toekomst. Volgens Veiligheidsregio Fryslân en Alliade beschikken zij samen over de expertise en faciliteiten om de verspreiding van infectieziektes te voorkomen.

"Er zijn nog een heleboel andere infectieziektes, denk bijvoorbeeld aan mazelen en tuberculose. Veel mensen kunnen thuis niet altijd terecht, daarom is het verstandig om zo'n centrum te hebben", zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân.

Coronacentrum Heerenveen

Verder hebben beide partijen de afspraken van een Fries coronacentrum opnieuw bevestigd. Het Coronacentrum Friesland in Heerenveen opende 24 maart 2020 de deuren. Sinds die tijd zijn er al meer dan vijfhonderd oudere en kwetsbare coronapatiënten opgevangen.

Dat was nodig, omdat er in het begin van de crisis te weinig ruimte was voor alle patiënten in de ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen. Hiervoor werd een leegstaande afdeling van woonzorglocatie Anne Schotanus gebruikt.

40 plekken in Anna Schotanus

Op dit moment zijn er veertig plekken in Anna Schotanus. Deze locatie is ook uitgezocht als quarantaine- en isolatieplek. "De locatie blijft open totdat het niet meer nodig is. Maar in de toekomst kunnen we daar of misschien ergens anders binnen 24 uur plaatsmaken", zegt De Graaf.

Ze waardeert de samenwerking. "We hebben met elkaar ervaring opgedaan. Dan is het mooi om die samenwerking voort te zetten. De afspraken zijn gemaakt met gesloten beurzen. Alliade is er klaar voor. Ze rekenen er niet op dat er bedden leeg blijven."

Tussen quarantaine en isolatie zit een verschil. Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert om verspreiding van bijvoorbeeld het coronavirus tegen te gaan. Wanneer je thuis blijft, omdat je al ziek bent, dan ben je in isolatie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je positief getest bent op het coronavirus.

(Advertentie)
(Advertentie)