Ameland brengt Schiermonnikoog op idee: eigen opleiding voor horecapersoneel

04 Mei 2021 - 08:12

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Dat was de gedachte van Chris Wiersema, eigenaar van de Tox Bar op Schiermonnikoog, toen hij vorig jaar op de boot naar het eiland zat.

Foto: Schiermonnikoog Academy

"Op die boot werd ik getriggerd door een reclamefilmpje voor de Ameland Academy", vertelt hij. "Toen dacht ik: potverdikke, we hebben het hier op Schiermonnikoog al moeilijk genoeg om personeel voor de horeca te vinden en dan maken we nu ook nog reclame voor Ameland. Zo ben ik op het idee gekomen om uit te zoeken of dat zo'n academie ook iets voor Schiermonnikoog zou zijn."

Alle bedrijven hier hebben een schreeuwend tekort aan goede mensen.

Chris Wiersema van de Tox Bar op Schiermonnikoog

Want behoefte aan mensen in de horeca is er dus wel op het eiland, dat ieder jaar zo'n 300.000 toeristen ontvangt. "Alle bedrijven hier hebben een schreeuwend tekort aan goede mensen." Volgens Wiersema komt dat ook doordat het wel een flinke stap is. "Het is voor sommige mensen wel een drempel om op de boot te stappen en eilander te worden. Als je hier komt voor de Schiermonnikoog Academy, dan kom je hier ook wonen. Daar moet je wel van houden."

Schiermonnikoog wordt het derde eiland met zo'n academie. Op Texel zijn ze in 2018 begonnen en op Ameland in 2019. Inmiddels hebben meer dan vijftig studenten op die eilanden hun diploma behaald en zo'n 70 procent blijft op de eilanden wonen en werken.

De opleiding is bedoeld voor de eilander jeugd, maar ook voor jongeren van de vaste wal. Wiersema: "Het is mooi voor jonge eilanders die nu door kunnen stromen vanuit het VMBO. Maar we willen ook extra jonge mensen naar het eiland krijgen."

Kruipen naar je werk

Het plan is dat de opleiding van het Noorderpoort College op 1 september begint met zo'n vijftien tot twintig leerlingen. "De vraag naar personeel is vele malen groter, maar voor zoveel mensen kunnen we voorlopig nog geen huisvesting vinden. We hebben de gemeente gevraagd om ons daarbij te helpen, maar dat lukt nog niet voor 1 september. Daarom beginnen we klein en gaan we rustig uitbouwen."

Voorlopig zorgen de deelnemende bedrijven zelf voor onderdak voor de aankomende studenten. "Dan kun je kruipend naar huis", lacht Wiersema. "En naar je werk."

(Advertentie)
(Advertentie)