Kleinzoon van commandant Slag om de Afsluitdijk bij dodenherdenking

225 Nederlandse militairen hielden in mei 1940 stand tegen 17.000 Duitse soldaten bij de kazematten bij Kornwerderzand. Om daar geen Dodenherdenking te houden is geen optie, vinden ze bij het museum dat er nu staat. Vanwege de coronamaatregelen is het programma aangepast, maar er zijn wel enkele speciale gasten.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Een van de mensen die een rol krijgt bij de herdenking is Guus Boers, de kleinzoon van kapitein Christiaan Boers. Die was commandant van de stelling Kornwerderzand. "Met die 225 soldaten heeft hij de Duitsers tegengehouden", zegt Henri Meijering van het Kazemattenmuseum.
De Duitsers wisten niet hoe snel ze weg moesten komen.
Henri Meijering over de tactiek van kapitein Boers
En Boers deed dat heel slim, vertelt Meijering. "Op een dag wilden honderden Duitse soldaten over de dijk komen. Boers liet ze opkomen over de dijk, tot zo'n 800 meter. Toen gaf hij de mannen die in de kazenmatten lagen opdracht om te schieten. De Duitsers wisten niet hoe snel ze weg moesten komen."
De kapitein heeft de oorlog niet overleefd. "Hij is in het verzet gegaan, maar werd in 1942 opgepakt. In mei van dat jaar is hij gefusilleerd in Oranienburg. Guus Boers heeft zijn opa dus ook niet gekend."

Basisschoolleerlingen leggen bloemen

Naast vertegenwoordigers die bloemen leggen, komen er ook leerlingen van de Huizumer basisschool Johan Willem Friso naar Kornwerderzand. Dat is een van de twee scholen die een monument bij de kazematten hebben geadopteerd. Publiek kan niet aanwezig zijn bij de herdenking, maar de plechtigheid wordt wel opgenomen en later online gezet.
Omrop Fryslân zendt de Dodenherdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden live uit. Voorzitter van de provinciale herdenking, Sybrand Buma, spreekt de herdenkingsrede uit. De Friese Ambassadeur van de Vrijheid, De Kast, zorgt voor de muzikale begeleiding en een leerling van OSG Piter Jelles draagt een zelfgeschreven gedicht voor. Het programma op televisie begint om 19:45 uur.
Nieuw dit jaar is dat het Kazemattenmuseum een van de twee Friese locaties wordt van de Liberation Route Europe. "Dat is een route die de bevrijders volgt", zegt Meijering. "Het is dezelfde route die de troepen volgden. Het begint in Engeland, dan naar Normandië, de Ardennen en via Limburg kwamen ze uiteindelijk in Berlijn en Polen. En er is een aftakking naar het Noorden, die in Fryslân uitkomt. Bij het Kazemattenmuseum en op Schiermonnikoog."