"Woekerwinst met heruitbrengen medicijnen tegen hogere prijs moet Europabreed worden aangepakt"

De aanpak van woekerwinsten door het opnieuw op de markt brengen, tegen hogere prijzen, van medicijnen die ook blijken te helpen tegen andere ziekten moet Europabreed. Dat zegt voorzitter Jouke de Jong fan de Friese Apothekersvereniging. Het Amsterdam UMC heeft een rekenmodel ontwikkeld om de woekerwinsten tegen te gaan. Dat is een goede zaak, vindt De Jong, maar hoeveel haalt het uit en wordt aan bedrijven sancties opgelegd als ze zoiets doen?
© Shutterstock
Sommige farmaceutische bedrijven halen medicijnen na tientallen jaren van de markt en laten ze later als nieuw, veel duurder middel terugkomen. Het is een trucje waarmee ze woekerwinsten behalen. Daarom hebben onderzoekers van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC) en het Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld om reële prijzen te berekenen voor oude medicijnen die opnieuw op de markt komen.

Geen grootschalige woekerwinsten

De woekerwinsten worden niet op grote schaal gemaakt, zegt De Jong. Veel medicijnen zijn op een bepaald moment niet meer bruikbaar en worden dan van de markt gehaald. Soms blijkt een klein groepje patiënten met een andere kwaal wel baat te hebben bij het middel en dan komt het weer op de markt tegen een veel hogere prijs.

Europa stimuleert ontwikkeling nieuwe medicijnen

Er is Europese regelgeving die de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen stimuleert. Dat geld steken sommige farmaceuten in hun zak die hun bestaande medicijn als een nieuw medicijn op de markt brengen. Ze halen daar grote winsten uit, omdat ze geen ontwikkelkosten meer hebben.

Zelf maken is goedkoper, maar mag vaak niet

Het rekenmodel maakt inzichtelijk waar het echt fout gaat, aldus De Jong. Er zijn wel goedkopere alternatieven. Zo kunnen ziekenhuizen in sommige gevallen medicijnen ook wel zelf maken. Dat mag niet, als er een fabrikant mee bezig is geweest.
De Jong zou het liefst zien dat deze zaak wereldwijd wordt aangepakt. Omdat dat niet snel zal lukken, pleit hij voor een Europese aanpak.