Kijk terug: Oog voor de zorg - "We slepen elkaar erdoorheen"

03 Mei 2021 - 20:55

We stonden maandag de hele dag stil bij de zorg door zorgmedewerkers in de provincie in het zonnetje te zetten. Want meer dan een jaar na de corona-uitbraak staat het zorgpersoneel nog steeds onder zware druk. In een oproep vroegen we aan iedereen wie er in de zorg een bedankje verdient.

18:35
Oog voor de zorg bij Omrop Fryslân!

Bij Omrop Fryslân stond de hele dag de zorg centraal:

18:25
Al een jaar lang marathonrennen op het tandvlees

Volgens Stella Salden van beroepsorganisatie NU'91 lopen de zorgmedewerkers al een jaar lang een marathon op hun tandvlees. "Het is alle hens aan dek, de werkdruk is hoog, veel mensen zijn moe en opgebrand. We moeten met z'n allen de verantwoordelijkheid nemen." Salden roept iedereen dan ook op om zich nog heel even aan de regels te houden.

Stella Salden van NU'91

18:12
In alle drukte

"Ja mensen, een geweldig goed idee om aan alle mensen te denken die zorg verlenen," schrijft Anneke van der Pol-Hofstee uit Sneek. "Ik wil mijn oud-collega's op de IC van het MCL sterkte wensen. Want ik weet wat de drukte inhoudt. Verpleegkundigen, artsen en ook medewerkers van het facilitair, zij poetsen en schoonmaken wat af."

18:00
Beide ouders in de zorg

Femmie wil graag haar beide ouders in het zonnetje zetten. Zij verdienen volgens haae wel een groot compliment. "Beiden werkzaam in de zorg, mijn vader in Ziekenhuis Nij Smellinghe en mijn moeder in het Suyderhuys, voor allebei maar met name voor mijn vader was en is het nog steeds heel zwaar, druk en stress."

Het betekent doorwerken in de vakantie, soms ook in de weekenden. "Voor allebei zo enorm veel respect voor hoe ze het allemaal (blijven) doen en blijven volhouden en doorgaan. Daarom dit bericht, voor deze 2 toppers!"

17:52
'Simply the Best'

Volgens Chris de Jonge is het hoog rijd dat verzorgenden in het zonnetje worden gezet. Hij schrijft: "Zelf strijd ik nog met de navolgen van asbestkanker en heb het overwonnen. Dankzij de hulp van vele zorgmedewerkers van de Warrenhove in Drachten en nu in Heerenveen waar ik weer alleen en zelfstandig woon. Thuis wordt ik bijgestaan door Comfortzorg waar fantastische verzorgenden tijd voor je maken en een stuk eenzaamheid wegnemen."

De zorgverleners kunnen veel dingen niet doen omdat ze met kwetsbare mensen werken, ziet De Jonge. Voor Warrenhove en Comfortzorg heeft hij daarom het nummer Simply the Best aangevraagd, want dat zijn ze volgens hem.

17:47
Hart onder de riem

Anneke Boscha werkt bij Dialyse Fryslân in Leeuwarden en Heerenveen. "We zijn vanaf vorig jaar in de greep van het coronavirus," schrijft ze. "Personeel en patiënten zijn door corona geraakt en dit heeft veel impact op het team gehad en ook op de patiënten. Daarnaast ook de familieleden, die extra voorzichtig zijn, omdat dialysepatiënten een kwetsbare groep zijn. Ik steun dit initiatief van de Omrop en ik weet dat er op maandagochtend patiënten luisteren naar jullie zender." Anneke heeft speciaal voor de medewerkers en patiënten van Dialyse Fryslân een plaat aangevraagd, 'als steun en hart onder de riem.'

17:30
Ook bij Nieuw Mellens staan ze stil bij de zorg

Luister hier naar een reportage van verslaggever Willem de Vries in Nieuw Mellens in Leeuwarden:

Verslaggever Willem de Vries

In Nieuw Mellens - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
17:07
Persoonlijke zorg in St.-Annaparochie

Gea Oevering en haar man runnen een kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen in St.-Annaparochie: De Parrebeam. Het was een lastig jaar, geven ze aan. Maar langzaam maar zeker gloort er weer wat meet hoop:

Verslaggever Willem de Vries in St.-Annaparochie

Noorderbreedte State De Parrebeam - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
16:38
Elkaar erdoorheen slepen

Alice Rozema werkt bij Talant in Stiens als verpleegkundig begeleider bij kinderen en volwassenen met een geestelijke beperking. Het was voor haar een zwaar coronajaar. De cliënten snapten niets van de nieuwe situatie. Ouders mochten niet op bezoek komen, dagbesteding kwam stil te liggen en beschermingsmiddelen ontbraken in het begin. Maar als zorgcollega's hebben ze veel aan elkaar gehad, ze hebben elkaar erdoorheen gesleept.

De lichtpuntjes zijn er, zegt Alice, maar de zog is ook hard aan rust toe:

Alice Rozema, werkt bij Talant in Stiens

Foto: Alice Rozema
16:26
Deze collega's zijn goud waard!

Tina en Michelle van Kijlstra Ambulancezorg hebben de medewerkers van het covid-huis in Heerenveen in het zonnetje gezet. Ze hebben veel bewondering voor hen en hebben daarom dit initiatief genomen. "Ze zijn altijd vrolijk en ze staan altijd voor ons klaar als we komen voor een patiënt," geeft verpleegkundige Tina aan. "Daarnaast moeten ze de hele dag met een mondkapje op werken." Dat dit best lastig is, weten de beide vrouwen als geen ander. "Wij vinden onze collega's van het covid-huis in Heerenveen heel bijzonder en goud waard!"

Foto: Hilde Koopmans
(Advertentie)
(Advertentie)