Eerste iepenloftspul van start in Ryptsjerk: "Ik loop te juichen"

01 Mei 2021 - 16:47

Voor de organisatie is het duidelijk: Het iepenloftspul in Ryptsjerk moet hoe dan ook doorgaan. De voorstelling staat voor september op de planning en zaterdag was de officiële start van de repetities.

Eerste iepenloftspul van start

Veel andere iepenloftspullen gaan niet door of worden verschoven naar volgend jaar. In Ryptsjerk durven ze het wel aan. Regisseur Hans van Buuren is dolblij dat het stuk los kan gaan. "Ja dat is geweldig, ik droom hier nu al van!"

In 2018 is het plan voor de voorstelling al bedacht. Vorig jaar zou het stuk al in première gaan, maar door corona kon dat niet doorgaan. Het is even afwachten op de voorstellingen in september wel zullen starten, maar de organisatie en acteurs blijven positief. "We gaan veel oefenen en ik ga er wel vanuit dat het doorgaat", zegt acteur Jelle Schreuder. Het is de eerste keer dat hij aan zo'n stuk meedoet. Hij heeft er veel plezier in. "Het is wel spannend, maar is het wel heel leuk om te doen."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Het stuk speelt zich af in een maïsveld. Als start van de repetities gaat zaterdag symbolisch het eerste zaad de grond in. In september moet het veld helemaal volstaan met maïsplanten van meer dan twee meter. Dat vormt het decor van de voorstelling. "In de vroegere tijden was het vrij gewoon dat de boeren wanneer het land werd ingezaaid allerlei rituelen voor hadden. Wij hebben zo'n ritueel gevonden waarin de sjamanen van ons maisvolk de aarde wakker maken om daar te zorgen voor een goede oogst", vertelt van Buuren.

Hij kan niet wachten tot de maïsplanten er staan. "Je hebt een fantasie van een maisveld inzaaien en er gaat natuurlijk van alles in gebeuren. Dat is de magie van die voorstelling , dus dat maakt mij razend enthousiast. Ik droom hier nu al van. Voor mij is het al begonnen."

(Advertentie)
(Advertentie)