Mega-operatie om vlaggenmast op kerk Friens te vervangen

30 apr 2021 - 17:48

Het vervangen van een vlaggenmast zou een eenvoudig klusje moeten zijn, maar dat valt erg tegen als het gaat om een vlaggenmast op een kerktoren. De mast van de kerk van Friens was hoognodig aan vervanging toe. Het gevaarte wordt te zwaar voor de vrijwilligers en daarom wordt die vervangen door een aluminium exemplaar.

Foto: Omrop Fryslân

De aluminium mast is negen meter lang en kan daardoor niet zomaar naar boven worden gebracht. Het trappenhuis in de klokkentoren is daar veel te smal voor.

Koster Piet Sjonger is al meer dan vijftig jaar betrokken bij de kerk en kent de gevaarlijke trapjes dan ook op zijn duimpje. Een lange vlaggenmast past daar niet zomaar doorheen, ziet hij ook. De route naar de top gaat namelijk dwars door het klokkenspel heen en die bochten kunnen niet worden gemaakt met de lange stok.

Foto: Omrop Fryslân

De oplossing is een grote kraan, die de nieuwe paal via het dakraam erin moet takelen. Een heel gedoe voor een kleine vervanging. Toch is het nodig, vertelt bestuurslid Siep van Lingen. De houten palen zijn log en zwaar, en worden steeds lastiger om uit te steken. Vooral nu de vrijwilligers ouder worden.

De hele klus duurt uiteindelijk niet langer dan een uur. Naast de kerk van Friens hebben ook de kerken van Reduzum en Idaerd vrijdag een nieuwe vlaggenstok gekregen.

(Advertentie)
(Advertentie)