Friese terrassen zijn weer open: "Biertje erbij, zonnetje, wat wil je meer"

28 apr 2021 - 19:36

Het zonnetje schijnt heerlijk in Lemmer. Terwijl de bootjes door het dorp varen, willen de eerste mensen een paar minuten voor twaalf al het terras op. Het is een gezin uit Drenthe dat op vakantie is. "Lekker zo, biertje erbij, zonnetje, heerlijk op het terras. Daar zaten we wel op te wachten."

Terrassen weer open

Auke van der Heide van De Specerij in Lemmer heeft er ook veel zin in. "Er zijn restricties, maar ik vind dat we positief moeten blijven. We mogen weer, er is licht aan het einde van de tunnel. Het weer is goed, er zijn weer mensen, it sil heve!"

Harlingen

In Harlingen kun je weer genieten van koffie-met-uitzicht:

Grou

In Grou speelde Folkert-Hans Tolsma het Fries volkslied op het bordes van Hotel Oostergoo. Daarna is hij op de fiets langs andere terrassen in het dorp geweest. Met zijn saxofoon, trompet en zang vierde hij de opening van de horeca.

Heerenveen

In Heerenveen moest ook burgemeester Tjeerd van der Zwan lang wachten voor hij weer het terras op kon. Hij heeft zich woensdag dan ook flink laten gaan:

Leeuwarden

In Leeuwarden heeft een huisbaas een groep studenten, die op kamers zitten in de stad, uitgenodigd voor een drankje op het terras. Hij wil naar eigen zeggen de studenten en de ondernemers 'een hart onder de riem steken'. Met de uitnodiging aan de studenten wil hij laten zien dat er ook positieve dingen gebeuren in coronatijd.

Even verderop in de stad zit verslaggever Auke Zeldenrust op het terras van café De Rus. Om 12.00 werd ook daar het eerste biertje geserveerd aan de stamgasten. "Mooi weer, goed terras, het bier smaakt. Ik heb het vooral in het begin heel erg gemist", zegt vaste gast Herman. Eigenaar Guido de Mari is ook blij met de bekende koppen: "Het is goed om iedereen te zien, dat is heel fijn. We hebben ook wat ballonnen opgehangen, want ook al is het anders, we maken er toch weer een feestje van."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Er zijn ook zaken die niet open gaan. Zo wordt er op het Ruiterskwartier een bioscoop gebouwd, en de bouwvakkers doen dat tot vier uur 's middags. Sommige ondernemers zien het niet zitten om gasten te ontvangen terwijl ze last hebben van de bouwactiviteiten. En om nu open te gaan tussen vier uur 's middags en twee uur daarna weer dicht te gaan...

(Advertentie)
(Advertentie)