Schiermonnikoog krijgt eigen route met miniatuurpoppetjes

Hele kleine figuurtjes, vaak niet groter dan je duim, die een kleine scène uitspelen. In de binnenstad van Leeuwarden zijn al tientallen van deze miniatuurpoppetjes te vinden die met een routekaart gevonden kunnen worden. En sinds kort heeft nu ook Schiermonnikoog een eigen route. "Wij zagen het project van Michel Tilma in Leeuwarden en werden daar zo enthousiast van dat we het ook wilden hebben."
© VVV Schiermonnikoog
Bij de VVV op het eiland kwam het idee na een bezoekje aan de vaste wal, zegt Joke Eijer: "Het is een activiteit die je lekker buiten kan doen. En dat is in coronatijd natuurlijk helemaal fantastisch. Lekker wandelen of fietsen met je eigen huishouden en erop uit."

Mini-monniken ook aanwezig

Op het hele eiland zijn zo'n vijftig tafereeltjes verspreid, die op een plattegrond zijn terug te vinden. "We hebben bijvoorbeeld in de haven een tafereeltje waarbij de eilandgasten worden uitgezwaaid en verwelkomd. En uiteraard zijn er in de buurt van het standbeeld van de Schiere Monnik hier in het dorp mini-monniken te vinden als je goed zoekt."
Met de opbrengst van de verkoop van routekaarten worden de kleine poppetjes, of Lytje Minsken zoals ze op het eiland zeggen, onderhouden. De kans is groot dat mensen in de toekomst ook nieuwe scènes tegenkomen. "Ik kan me voorstellen dat de komende tijd meer miniature people zich zullen vestigen op het eiland. Dus misschien dat we over een jaartje wel een nieuwe plattegrond moeten maken."