Operaasje Fryske Flagge-Leo Jacobs : Bulgarije is Fryslân vijftig jaar geleden

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week Leo Jacobs, een Amsterdamse Fries die in het zuiden van Bulgarije woont, in Bryagovo, een dorpje midden in de bergen.
© Leo Jacobs
Leo Jacobs ( 63 jaar ) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds 2017 woont hij in Bulgarije. Hij zat als kind bij een ponyclub in zijn woonplaats Amsterdam. Daarvandaan gingen de kinderen vaak op vakantie naar Fryslân en daar is zijn liefde voor Fryslân eigenlijk begonnen.

Dearsum

Later werd hij adviseur toerisme en recreatie in Fryslân en woonde hij onder andere in Dearsum. In 2006 zou hij een baan krijgen in Polen. Dat ging niet door, maar toen had hij al wel zijn zinnen gezet op Oost-Europa. Hij kocht een huis in Bulgarije en reisde heen en weer. Na een burn out kreeg Leo het advies om daar te blijven waar hij het gelukkigst is en dat is Bulgarije. Zijn vriendin woont nog wel in Fryslân. Voor 'die rotcorona' kwam ze nog drie of vier keer per jaar op bezoek in Bulgarije. Helaas kan dat nu niet meer, betreurt Jacobs.

Met paard en wagen boodschappen doen

Leo voelt zich thuis in Bulgarije, omdat het hem doet denken aan het Fryslân van voorheen. Het is daar vijftig jaar terug in de tijd. Zo was het vroeger in Fryslân ook. "Alles is rustiger, de mensen zijn vriendelijker, er is meer menselijk contact en meer natuur." Natuurlijk zijn de tijden veranderd, maar in zijn dorpje in Bulgarije middenin de bergen lopen de paarden nog op straat. Tot een jaar geleden ging Leo zelf met paard en wagen naar de winkel om boodschappen te doen.

Friese taal

Hij spreekt nog wel wat woordjes Fries, maar kan de taal beter verstaan dan praten. In een omgeving in Fryslân met mensen die hem niet kennen, spreekt hij eerder Fries, en anders wordt het Nederlands. Als voorbeeld noemt Jacobs de gebieden in de Noordhoek, zoals bijvoorbeeld Dantumadiel. Als hij daar komt, spreekt hij vooral Fries.

Dilemma

Wel of niet terug naar Fryslân. Daar is Leo nog niet over uit Het is een lastige keuze, want in Bulgarije mist hij Fryslân en in Fryslân mist hij Bulgarije. Voorlopig zit hij prima in zijn dorpje Bulgarije in de provincie Plovdiv, samen met zijn honden, katten, paarden en kippen.
Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op dinsdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.