Fryslân viert deze Koningsdag in het klein, de sfeer is niet minder feestelijk

27 apr 2021 - 13:41

Door corona is deze Koningsdag anders dan anders. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag met zijn familie in Eindhoven. Verder wordt Koningsdag vooral lokaal en op kleinere schaal gevierd. Oranjeverenigingen kunnen - voor het tweede achtereenvolgende jaar - niet écht uitpakken. Hoe doen ze dat bijvoorbeeld in Makkum?

Foto: ANP

In 1898 is daar de enige Koninginnevereniging in het land opgericht bij de inhuldiging van Wilhelmina. Het bestuur heeft de speciale outfit aangedaan: jasjes in de kleuren van de vlag, zwarte hoedjes en oranje 'verdommelinkjes' oftewel strikjes. "De staartjassen horen erbij", zegt Durkje.

"Overal hangen vlaggen, we hebben de klokken al geluid en het Wilhelmus is gezongen en gespeeld. We hebben mensen opgeroepen die een muziekinstrument bespelen om in de deur of op straat te spelen. Dat hebben ze gedaan, dat was kippenvel", vult Gerrit aan.

Om 12.00 uur konden Makkumers 'soep op de stoep' eten. "Veel mensen doen mee, ze eten zelfgemaakte soep of halen het bij de horeca op", vertelt Arnolda. En aan het einde van de dag wordt het geen soep maar 'zuipen op de stoep' als iedereen een oranjebittertje neemt."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Verslaggever Johanna Brinkman was in Makkum

Verkoop op straat

Vanwege corona zijn er geen grote vrijmarkten, maar voor huis of op de eigen oprit verkopen veel mensen hun spullen. Dat werd coronaproof gedaan.

Keningsdeiferkeap op de oprit De Harkema - Foto: Atze van der Ploeg

In Harkema en Surhuisterveen grepen de bewoners Koningsdag met beide handen aan om de klerenkast of de zolder op te ruimen. In Harkema werd op bijna zeventig adressen van alles en nog wat verkocht. De eerste kopers keken al om 8 uur bij de opritten.

Ook in Hurdegaryp en Burgum verkochten kinderen spullen op tafeltjes en op karren.

Verslaggever Auke Zeldenrust maakte een rondje door de provincie. In Hurdegaryp en Burgum waren vele kleedjes met spullen te koop.

"Het is supergezellig en ik heb al best veel verkocht", zegt Larissa in Burgum. Volgens moeder Wendy hadden ze het pas de avond daarvoor bedacht om er toch nog iets feestelijks van te maken.

Ook in Hurdegaryp was het idee: 'beter iets dan niets' en was er een oranjegevoel op kleinere schaal.

Verslaggever Auke Zeldenrust was in Burgum

(Advertentie)
(Advertentie)