Politiek Weststellingwerf waarschuwt voor minder frequent borstkankeronderzoek

27 apr 2021 - 12:07

Het preventieve borstkankeronderzoek van eenmaal per twee naar eenmaal per drie jaar opschuiven, zal tot meer sterfgevallen leiden. Zo luidt de waarschuwing van meerdere partijen in de gemeenteraad van Weststellingwerf. Het plan komt van de staatssecretaris.

Foto: ANP

Staatssecretaris Blokhuis wil de borstkankerscreening in de bekende bussen minder vaak uitvoeren, omdat er onvoldoende personeel zou zijn voor het onderzoek. De partijen Sociaal Duurzaam Weststellingwerf, CDA, GroenLinks, Weststellingwerf Belang en Blijf Stellingwarfs willen dat de gemeente meer ruchtbaarheid geeft in de regionale en landelijke politiek aan de toename van het aantal sterfgevallen door deze maatregel.

De partijen willen bovendien dat de minimumleeftijd van 50 naar 35 jaar gaat. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt nu gedaan bij vrouwen van 50 tot 75 jaar en en dan eenmaal in de twee jaar.

"Personeelstekort speelt al jaren"

De Borstkankervereniging en KWF Kankerbestrijding zijn ook tegen het plan van de staatssecretaris. Dat er te weinig personeel is, speelt al jaren, aldus de organisaties. It RIVM en de screeningsorganisaties hebben ruim de tijd gehad om aan een oplossing te werken. Vanwege corona heeft het onderzoek wel een tijd stil gestaan en daar hebben beide organisaties alle begrip voor.

(Advertentie)
(Advertentie)