TERUGBLIK: Toen 30 april nog Koninginnedag was

Sinds het begin van de regionale televisie in 1994 heeft Omrop Fryslân aandacht gegeven aan de activiteiten op koninginnedag in de provincie. De verjaardag van koningin Beatrix werd tot haar abdicatie in 2014, gevierd op 30 april. De televisieregistraties tonen vooral een dag die elk jaar zonder grote incidenten verliep, met de gebruikelijke ingrediënten als vrijmarkten, aubades en optochten. Vooral op de vrijmarkt van Leeuwarden kwam elk jaar meer publiek af.
1996: Omrop Fryslân was bij de vrijmarkt in Leeuwarden, de optocht in Beetsterzwaag, in de woonkamer voor de televisie in Akkrum en bij een skelterrace in Jelsum:
1997: het hele Zaailand in Leeuwarden was bezet door de ambulante handelaren. De sfeer was gemoedelijk, de handel goed en het weer prima, zo tekende Omrop Fryslân op:
1999: omdat de binnenstad nieuwe straatstenen krijgt en de vrijdagmarkt op het Zaailand is, is de vrijmarkt in Leeuwarden op de Groeneweg en bij de Oldehove. Daar stond ook de bekendste Cambuur-supporter te handelen voor zijn club:
2001: mooi weer en vijftigduizend bezoekers op de vrijmarkt in Leeuwarden -waar zelfs een auto te koop is- maken koninginnedag 2001 tot een succes:
2002: Omrop Fryslân was bij de traditionele aubade en de evenzo traditionele oranjetompoucen in Harlingen:
2003: in Sneek speelt de Blauhúster Dakkapel en in Heeg heeft de Oranje-verzameling van de 82-jarige Alberta van der Heide een plek gekregen in het gebouw van de VVV:
2007: het Oranjecomité van Joure wilde eens wat anders en omdat de plaats iets met ballonnen heeft werd er van ballonnen een megavlag gemaakt:

Koninklijk bezoek in 2008

Op 30 april 2008 bracht koningin Beatrix een bezoek aan Makkum en Franeker. Het werd een feestelijke dag die zonder een probleem verliep. Er kwamen vijftienduizend mensen naar Makkum en twintigduizend naar Franeker om de koninklijke familie te zien. Dat beide visites veel langer duurden dan gepland, was volgens scheidend commissaris Nijpels een teken dat Beatrix het heel erg naar haar zin had gehad.
2008: een compilatie van Koninginnedag 2008 die volledig in het teken stond van het bezoek van koningin Beatrix aan Makkum en Franeker:

Drama in 2009

Maar de Koninginnedag van het jaar daarop liep uit op een drama. Bij het bezoek van de koningin aan Apeldoorn in 2009 reed er een auto in op het publiek. Daarbij vielen vier doden en vijf zwaar gewonden. De koninklijke familie was zelf getuige van het incident. Net als in Apeldoorn werden in Fryslân in verscheidene plaatsen de festiviteiten afgezegd, vooral voor de avond. In Leeuwarden werd besloten om gewoon met alles door te gaan.
2009: het nieuws van het drama in Apeldoorn verspreidde zich nog niet zo vlug als tegenwoordig. Toch namen steeds meer mensen kennis van het drama dat zich afgespeeld had en was het feestelijke wat van de dag af:
2010: feestwagens in Birdaard, optredens in Drachten, een oldtimershow in Minnertsga en de vrijmarkt in Surhuisterveen, waar verslaggever Harm Weistra met een opdracht heen gestuurd is:
2012: een Koninginnedeg met prachtig zonnig weer. Omrop Fryslân proefde de sfeer in de Zuidwesthoek:

Koninginnedag wordt koningsdag

Op 30 april 2013 werd de laatste Koninginnedag gevierd. Voortaan is het koningsdag op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander.
2013: op de laatste Koninginnedag hoefde niemand de abdicatie van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander te missen, want alles was op grote schermen te volgen: