Hoe viert Fryslân deze Koningsdag?

Veel Oranjecomités staan deze Koningsdag voor de vraag 'wat doen we in deze coronatijd?' Op verschillende plekken zijn aangepaste activiteiten, maar in Drachten is alles afgezegd. Veel mensen zullen thuis voor de televisie zitten met wat (oranje)lekkers erbij.
© ANP
"Het doet hartstikke zeer, dat het voor het tweede jaar niet doorgaat", zegt Anton de Boer. Hij is voorzitter van het Drachtster Oranje Comité. "We zijn maanden bezig geweest met het programma, maar we hebben besloten om niets te doen vanwege corona."
Het comité heeft wel nagedacht over een alternatieve viering. "Maar we willen niet dat als we iets leuks doen en dat mensen misschien ziek worden, dat dat dan door ons komt. Dus kiezen we ervoor om het programma door te schuiven naar volgend jaar."
Zelf viert De Boer Koningsdag dus thuis. "Om kwart over zes vanmorgen heb ik de vlag al opgehangen. Anders was ik altijd al vroeg op pad om dingen te regelen, maar dat is nu niet zo. Ik ga nu op televisie naar de koninklijke familie in Eindhoven kijken."
Anton de Boer
Martinitsjerke yn Snits © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Muziek in Sneek

In Sneek is een alternatief bedacht voor deze Koningsdag. "In Sneek vieren we Koningsdag altijd met veel muziek en dat doen we nu ook in aangepaste vorm", vertelt Dick Overeem, voorzitter van de Oranjevereniging. "Met drie draaiorgels maken we een tournee langs bejaardenhuizen, verpleeghuizen en andere woonlocaties, zo'n 25 in totaal. Iedereen is dolenthousiast dat er wat reuring is. We gaan lekker een halfuurtje draaien, en gister hebben we al oranjekoek gebracht dus ze kunnen lekker koffie drinken met wat lekkers erbij."
Ook heeft de vereniging mandarijnen gebracht bij klanten van de Voedselbank. Online zijn er ook verschillende zaken te beleven. "Clown Sander heeft een clip opgenomen met een paar van zijn acts opgenomen en met kinderen heeft hij het dansje van de koningsspelen opgenomen."
Net als voorgaande jaren speelt het carillon. "De beiaardier speelt op het carillon van de Martinikerk, dus dat is wel vertrouwd, maar de aubade die we anders altijd hadden gaat helaas niet door. En er is ook geen vrijmarkt en muziek in de stad. Dat is wel zuur, helemaal omdat het mijn laatst dag is als voorzitter van de Oranjevereniging. Maar ik ga toch met een blij gezicht de dag in."
Verslaggever Johanna Brinkman praat met Dick Overeem

Verbinding tussen jong en oud in Koudum

In Koudum heeft de Oranjevereniging ook allerlei activiteiten bedacht. "Een groot feest wat we gewend zijn, kan niet echt, maar we hebben geprobeerd om er iets leuks van te maken. Daarbij hebben we gezocht naar verbinding tussen jong en oud. Normaal beginnen we 's ochtends met een optocht voor de kinderen, en is bij het dorpshuis net muziek en wat hapjes, maar dat kan nu uiteraard niet", zegt iemand van de vereniging.
"We gaan harten rondbrengen bij verzorgingshuis De Finke. Dat is een verrassing voor de bewoners. De houten harten zijn gemaakt bij de dagbesteding en kinderen hebben ze versierd. Die harten zijn op een groot bord geplakt, zodat het wel een schilderij lijkt", vult een ander aan. Het is bedoeld als hart onder de riem.
Ook zijn er prijzen beschikbaar voor de mooiste versierde tuin en er zijn kleurplaten rondgebracht, waarmee ook prijzen zijn te winnen. Dorpshuis De Klink heeft bier- en wijnpakketten rondgebracht zodat mensen thuis kunnen raden welke soort het is.
Verslaggever Johanna Brinkman praat met mensen in Koudum

Koningslunch met Friese producten

De voormalige organisatie Kening fan de Greide heet nu Kening en op deze Koningsdag laten ze ook van zich horen met een speciale koningslunch. Die bestaat bijna helemaal uit Friese producten: brood, melk, kaas is gemaakt rekening houdend met de biodiversiteit.
"We willen laten zien en proeven wat uit de regio komt en bij die producten leveren we een route waar ze zijn gemaakt, zodat je zelf kunt zien hoe het landschap eruitziet bij die manier van werken", vertelt Marcia de Graaff van Kening. "Als consument hebben we een stem in hoe het landschap eruitziet en kunnen we boeren steunen om zo te werken."
In coronatijd kopen meer mensen lokaal hun voedsel en ze zien ook dat producenten veel meer omzet hebben "Het is positief dat veel mensen zich met biodiversiteit bezighouden, maar de cijfers laten zien dat het nog niet goed genoeg gaat. Er is dus nog veel te doen."
Marcia de Graaff
Koning Willem-Alexander viert deze dag zijn 54ste verjaardag. Vanwege het coronavirus zijn de activiteiten aangepast. De koning, koningin en de drie prinsessen zijn in Eindhoven. Er is geen publiek bij, maar ze hebben wel een vol programma. Dat is te zien vanaf 10.50 uur op televisie bij de NOS. De dag wordt afgesloten met een Nationale Toost.