Geringde scholekster op Ameland blijkt bijna 34 jaar oud te zijn

26 apr 2021 - 18:27

Op het strand van Hollum op Ameland vond Jan Jaap Werkman zondag een dode scholekster. Dat is niet zo bijzonder, maar wel bijzonder dat de vogel geringd was op 16 juni 1987 bij Hoorn op Terschelling. Dat is dus bijna 34 jaar geleden. Normaal gesproken worden scholeksters niet ouder dan 20 jaar.

Foto: Jan Jaap Werkman

Werkman vond de vogel bij het 'Suudwest'. "Ik was toevallig een ommetje aan het doen, een deed een rondje zeelijn en later wat hogerop. Als ik een dode vogel zie, kijk ik altijd of 'ie ook wat omheeft, meestal niet, maar nu zag ik een ring. Daarop stond dat 'ie geringd was. Het ringnummer heb ik op internet ingevoerd en dan krijg je informatie over het ringen. Hij was al wel paar weken dood, maar heeft dus 34 jaar geleefd, dat is best oud."

Jan Jaap Werkman

Hij kreeg veel reacties op zijn twee. "Ik heb al meer dan 500 reacties gehad. Uit het hele land, zelfs uit Rotterdam en ook veel van Terschelling waar die geringd is. Ik vind de kracht van zo'n vogel heel bijzonder. Dat 'ie onder allerlei barre omstandigheden zolang heeft weten te overleven."

Trefwoorden: 
Hollum scholekster
(Advertentie)
(Advertentie)